PICĂTURA DE OTRAVĂ: Mihai Mălaimare nu mai vrea democrație!


Text scris ieri, 15 mai 2016.

Regizorul și actorul Mihai Mălaimare a spus, acum o oră, în parcul Cișmigiu, că dacă ne-am găsi din nou în 1989, el nu și-ar mai dori democrația. Pentru că, zice dl Mălaimare, una e definiția din dicționar și alta realitatea.

De ce în Cișmigiu? Pentru că Teatrul Masca este prezent, aici, în această seară, cu un spectacol încântător de statui vivante. Actorii dau viață, într-un stil unic în România, unor personaje celebre din basme. Spre încântarea copiilor, dar și a părinților sau bunicilor care-i însoțesc. În basme, ne-a mai spus dl Mihai Mălaimare, binele învinge întotdeauna răul. Spre deosebire de viața noastră cea de toate zilele, unde cel mai adesea e invers.
Dacă dl Mălaimare nu ar mai vrea democrație, în condițiile în care timpul s-ar întoarce înapoi, înseamnă că ar dori ca lucrurile să rămână ca înainte. Numai că epoca aia cu Ceaușescu, măreț conducător, nu poate fi luată decât la pachet, nu numai cu ce ne convine din ea.
Am avea două ore de program de televiziune, cea mai mare parte a timpului fiind ocupată cu ode închinate lui Ceaușescu și cu reportaje de pe șantierele patriei. Am avea, dimineața, de ales între Scânteia și România Liberă, cu primele pagini pline de faptele de glorie ale Marelui Cârmaci. Am avea întreruperi de curent neprogramate, alimente de bază pe cartele, ședințe de partid-sindicat-UTC pline de rahaturi. Dar peste toate, am avea o frică generalizată, o teamă difuză de a nu fi anchetat pentru un banc sau o înjurătură spusă la coadă. Și am mai avea de îndurat fără să crâcnim și acea propagandă imbecilă care ne învăța că albul e negru și că magazinele și piețele sunt pline. Iar dacă e să ne referim și la actori, să ne amintim de cenzură, dar și de mega-spectacolele de pe stadioane sau din ciclul televizat Cântarea României, care era, de fapt, cântarea cuplului prezidențial.
Iar dl Mălaimare, aflat, să zicem, în toamna lui 1989, cu un spectacol în Cișmigiu, cu siguranță nu ar îndrăzni să spună că s-a săturat de socialism și că e vremea să încercăm și altceva.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s