PICĂTURA DE OTRAVĂ: Scutul de la Deveselu e bun pentru noi sau pentru americani?


Text scris vineri, 13 mai.

Scutul de la Deveselu, în care americanii au investit frumoasa sumă de 800 de milioane de dolari, a fost inaugurat ieri. Cu mare pompă şi în prezenţa, printre alţii, a premierului Dacian Cioloş.

Dar, ce să vezi, s-a supărat rău domnul Victor Ponta. Care a plecat de la Palatul Victoria după protestele generate de tragedia de la clubul Colectiv. Ponta se bate cu pumnul în piept şi vrea să i se recunoască meritele. El şi membrii cabinetului său i-au adus pe americani la Deveselu. Să ţinem bine minte: socialiştii lui Ponta le-au deschis calea americanilor pentru a construi un scut antirachete în inima Olteniei.
Ei bine, zice Ponta, cum e posibil un asemenea afront ca nici el, nici vreunul din miniştrii săi, să nu fie invitat, ieri, la Deveselu? Ponta dă vina pe Cioloş. Iar Cioloş arată cu degetul spre americani. Actualul premier recunoaşte că nu are niciun merit în afacerea cu scutul. Singura sa vină e că deţine funcţia de prim-ministru şi de aceea a fost prezent la ceremonii. Ambasada Americană s-a ocupat de program şi de lista invitaţilor.
Dincolo de aceste dispute de doi lei, scutul chiar reprezintă o problemă pentru România. Ruşii au început să explice cum vor distruge România, la o adică. Fie vor expedia o rachetă din aia uriaşă, aflată în testări, care poate distruge o ţară cu suprafaţa Franţei, fie vor exploda o dronă radioactivă în apropierea ţărmului românesc al Mării Negre. Caz în care estul ţării noastre se va transforma într-un pustiu.
Americanii, la rândul lor, ne-au liniştit. Scutul e bun în general, dar nu în cazul unui atac rusesc. Instalaţiile de la Deveselu nu pot face nimic în cazul unei ofensive a Moscovei cu rachete nucleare.
Nervozitatea ruşilor are o logică greu de combătut. Pe rampele de la Deveselu pot fi instalate simultan 24 de rachete de croazieră de tipul Tomahawk. Aceste rachete pot avea inclusiv încărcătură nucleară şi sunt capabile să zboare la înălţime foarte mică, evitând radarele. Rachetele Tomahawk au o mare precizie, testată deja în zone de război, şi pot lovi ţinte aflate la o distanţă de 2.500 de kilometri. Cum baza de la Deveselu este proprietate americană, tot ce se întâmplă acolo este sub controlul SUA. Aşa că asigurările conducătorilor români, potrivit cărora scutul are un rol pur defensiv, pot sau nu să fie corecte. În schimb, ameninţările ruşilor, care văd în România o ţintă legitimă, care poate fi atacată chiar şi preventiv, într-o situaţie tensionată, nu par a fi vorbe în vânt.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s