PICĂTURA DE OTRAVĂ: Băsescu, mai disperat ca oricând


Nervozitatea, temperamentul vulcanic şi lipsa unei educaţii decente îi joacă feste lui Traian Băsescu. Ieşirile sale publice din ultima vreme sunt pline de venin. Atacuri în trombă la adresa jurnaliştilor care nu-i cântă în strună, o ofensivă totală împotriva Justiţiei, o disperare tot mai mare în faţa proceselor care-l aşteaptă. Într-adevăr, Traian Băsescu ar putea ajunge la închisoare. Dar, până atunci, el procedează întocmai ca Dan Voiculescu. Condamnat la 10 ani de închisoare, Voiculescu a utilizat trustul său de presă ca o armă de atac împotriva tuturor celor care au avut o cât de mică legătură cu procesul său. 

Acum, Băsescu i-ar vrea dincolo de gratii pe toţi procurorii şi judecătorii care au cerut şi au aprobat arestarea preventivă a unor persoane care, în final, au fost achitate. Băsescu are şi o statistică la îndemână. El afirmă că numai în acest an, în dosarele instrumentate de DNA, au fost achitaţi peste 100 de oameni, care au făcut peste 3000 de zile de arest preventiv. Părerea lui Băsescu este că, din moment ce au existat aceste achitări, procurorii şi judecătorii implicaţi trebuie arestaţi imediat pentru abuz de putere sau abuz în serviciu, întrucât au falsificat probe.
Băsescu amestecă grosolan planurile. Una este procesul de fond, plus eventualul apel, unde sunt judecate faptele pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, şi alta este faza de anchetă penală, când procurorul poate cere arestarea preventivă. Acest tip de măsură este solicitat de procuror pentru cazul în care suspectul poate distruge probe, poate influenţa martorii sau poate împiedica în orice fel ancheta penală. Judecătorul de drepturi şi libertăţi evaluează aceste susţineri ale procurorului şi ia o decizie, care poate fi arestare preventivă, arest la domiciliu, anchetă sub control judiciar sau chiar continuarea anchetei cu suspectul în libertate. Evident că prezumţia de nevinovăţie funcţionează până la o sentinţă definitivă.
Cred că din cele spuse până acum, e foarte limpede că Traian Băsescu bate câmpii. Probele prezentate de procurori pentru a susţine arestarea preventivă a unui suspect nu au nicio legătură cu eventuala achitare a acestuia pe fond. Ele nu pot fi judecate decât în sine şi în împrejurările din momentul când au fost prezentate judecătorului. Nu pot fi considerate false doar pentru că un inculpat a fost achitat.
Şi nu uitaţi: Traian Băsescu este urmărit penal pentru spălare de bani, într-o afacere întortocheată cu achiziţii şi vânzări de case şi terenuri. Infracţiunea de spălare de bani se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s