PICĂTURA DE OTRAVĂ: De ce să dăm 11 milioane de euro pe ceva care oricum nu poate ieși din țară?


Statul român a ajuns la o înțelegere cu proprietarii lucrării CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI. Sculptura lui Constantin Brâncuși va trece în proprietate publică pentru suma de 11 milioane de euro. Statul va da cinci milioane de euro, restul de șase milioane de euro urmând să fie strânși prin subscripție publică. Astăzi, CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI este expusă la Muzeul Național Cotroceni și poate fi admirată de orice vizitator.


Nu o să intrăm într-o discuție despre valoarea financiară a unei lucrări de Brâncuși. Dacă e prea mult sau prea puțin. Aici nu e vorba numai de artă. Ci și de evoluțiile de pe piață și de felul în care este evaluat Brâncuși de experți și de negustori de artă.
Dar întrebarea care se pune este de ce trebuie să facem noi un asemenea efort pentru ca statul să devină proprietarul operei cu pricina? Sculptura nu poate fi scoasă din țară deoarece face parte din patrimoniul național. Iar proprietarii, oricare ar fi ei, nu-și pot permite să țină acasă o capodoperă de Brâncuși. Din simplul motiv că nu ar fi niciodată în siguranță. Așa că ei nu au de ales și trebuie să țină lucrarea într-un muzeu, încercând să scoată ceva bani din treaba asta. Iar noi, românii, de câte ori avem chef de CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI, intrăm în muzeu și o vedem. Cui îi pasă cine este proprietarul, din moment ce lucrarea are oricum un statut special și nu poate fi ținută acasă?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s