PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ce a mai rămas din presa românească


Dacă tot e astăzi Ziua Mondială a Libertăţii Presei, să vedem puţin despre ce e vorba în acest domeniu.

E clar că presa românească nu se simte prea bine în aceste zile. Fondurile sunt insuficiente pentru un jurnalism de calitate. Redacţiile sunt tot mai sărace. Toată lumea citeşte, ascultă la radio sau urmăreşte programe de televiziune. Dar chestia asta e posibilă numai într-un singur fel. Acceptând bani de te miri unde. Dacă banii sunt dubioşi şi materialele de presă care rezultă au toate şansele să conţină puţin adevăr şi multă propagandă.
Spunem că jurnaliştii au distrus credibilitatea presei. În mare parte e adevărat, doar că şi jurnaliştii sunt oameni. Trebuie să mănânce, să se îmbrace, să aibă grijă de familie. Şi dacă salariile sunt foarte mici şi chiar şi aşa plata lor se face din an în paşte, nu ne putem aştepta la cine ştie ce dezvăluiri.
Noi, aici, am încercat să contruim o pagină de Facebook independentă, care să funcţioneze ca un ziar, nesubordonată niciunui partid, cu opinii diverse, dar cu o orientare naţionalistă declarată. Din punct de vedere al conţinutului, sunt peste 20.000 de oameni interesaţi de ce postăm aici. Dar dacă vorbim de finanţare, tocmai orientarea noastră nu face ziarul prea frecventabil pentru oamenii de afaceri, care investesc mai degrabă în politicieni şi în mass-media care le pot aduce anumite beneficii.
De noi toţi depinde dacă dorim ca presa să reprezinte o putere în stat şi să fie într-o opoziţie reală cu puterea. Până atunci, însă, presa românească este, cu puţine excepţii, doar o chestie cu care politicienii şi oamenii de afaceri şterg pe jos. Nu are rost să ne închipuim că lucrurile se vor schimba de la sine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s