PICĂTURA DE OTRAVĂ: Au trecut şase luni de la tragedia din Colectiv şi suntem neschimbaţi


În această seară, la ora 22.32, se împlinesc şase luni de la incendiul dezastruos de la clubul Colectiv, care a ucis 64 de tineri. Victimele participau la un concert rock şi, în momentul producerii incendiului, au realizat că nu prea au cum să iasă în siguranţă din acel spaţiu blestemat.

Sigur că ar fi putut fi mai exigenţi încă de la intrare. Într-o astfel de variantă, ar fi putut observa că există o singură intrare/ieşire, foarte îngustă de altfel, şi că numărul celor dinăntru era mult prea mare pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a unui spectacol.
Ancheta procurorilor, desfăşurată după producerea tragediei, a descoperit că artificiile utilizate erau numai pentru exterior, că extinctoarele erau inutilizabile, că o ieşire de rezervă era blocată şi că pompierii, poliţia locală şi Primăria sectorului 4 doar se prefăceau că nu ştiu care este situaţia la acest club.
Primarul Cristian Popescu, zis şi Piedone pentru dimensiunile sale indecente, că alta asemănare cu celebrul poliţist nu există, a avut o mică tresărire de conştiinţă. Dar regretele sale nu au durat prea mult. Aşa că individul, invidios, poate pe Vanghelie, a dat iar fuga să se înscrie în competiţia pentru un nou mandat de primar. Accesul la bani publici dă, pesemne, un soi de dependenţă şi acţionează ca un drog. Cei afectaţi nu se pot vindeca fără o cură de tratament la mititica.
Raed Arafat este şi astăzi pe poziţie, în ciuda managementului catastrofal al crizei respective. Arafat pare intangibil, în ciuda gafelor pe care le-a comis. Cineva, acolo sus, îl iubeşte!
Guvernul Ponta a căzut, în urma unor manifestaţii de stradă care au durat exact atât cât a fost nevoie. În locul lui a venit un Executiv de o rară incompetenţă, pus pe distrugere şi pe executarea fără crâcnire a directivelor de la Bruxelles. Nu că PNL şi PSD nu ar fi ştiut ce va urma, dar manevra cu guvernul de tehnocraţi le-a convenit, mai ales într-un an electoral. Aşa că nu uitaţi, când criticaţi Cabinetul Cioloş, să ţineţi seama şi de complicitatea principalelor partide politice la această operaţiune.
Mulţi dintre cei arşi în incendiul de la Colectiv au murit în urma infecţiilor dobândite în spitalele româneşti. Atunci s-a spus că bacteriile ucigaşe din spitalele noastre se găsesc şi în străinătate şi că, ce să vezi, la noi sunt chiar mai puţine infecţii de acest tip decât afară.
Doar că, adevărul-adevărat, cel care ne zburleşte părul, e altul. Cu totul altul. Şi a fost adus la lumină de o anchetă de presă realizată de Cătălin Tolontan. Dezinfectanţii utilizaţi în spitalele româneşti erau un fel de apă chioară, fiind diluaţi de zeci de ori. Altfel, afacerea a avut o valoare frumuşică: 30 de milioane de euro în nouă ani. Bani care au intrat în conturile unei singure firme: Hexi Pharma. Directorii spitalelor nu au avut nici măcar o singură dată curiozitatea să-şi pună întrebarea de ce le mor pacienţii de infecţii dobândite după operaţii dacă dezinfecţiile se realizează cu substanţe care distrug garantat toţi microbii? Nici nu aveau cum să fie curioşi, din moment ce preferau un parteneriat reciproc avantajos cu Hexi Pharma.
Cât despre cluburi, a funcţionat perfect hei-rupismul românesc. S-a interzis fumatul sub ameninţarea unor sancţiuni severe. Dar există şi astăzi numeroase cluburi unde accesul este dificil, unele situate în subsoluri. Scările sunt înguste, prost luminate, şi nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla în cazul unui incendiu, mai ales că ar putea fi vorba şi de clienţi care nu au băut apă minerală.
Trăim într-o lume nebună, în care, de fapt, suntem nemulţumiţi de tot ce mişcă, dar, în acelaşi timp, nu vrem să se schimbe nimic.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s