PICĂTURA DE OTRAVĂ: Corupția e, pentru români, ca sarea în bucate


Știați că medicii de familie primesc (am spus primesc, nu cer) minimum 10 lei pentru o consultație, chiar și dacă e vorba numai de eliberarea unei rețete compensate? 20 de pacienți pe zi înmulțiți cu 10 lei înseamnă 200 de lei. Sigur că sumele sunt mai mari atunci când e vorba de medici specialiști.

Știați că în cabinetele de la țară, medicii primesc, în lipsa banilor, păsări, ouă și produse lactate?
Știați că mulți medici colaborează cu companii farmaceutice și recomandă anumite medicamente tocmai pe baza acestei colaborări?
Știați că unii medici sunt și distribuitori de suplimente nutriționale și recomandă astfel de produse pacienților, chiar dacă nu există dovezi atestate științific ale utilității acestora?
Știați că unii chirurgi și anesteziști au tarife clare în spitalele de stat unde lucrează, deși operațiile sunt acoperite de asigurări?
Știați că unii medici sunt parteneri cu unele farmacii, recomandându-le bolnavilor să meargă într-un anume loc pentru a obține medicamentul X?
Știați că există medici care scriu rețete pentru morți sau care prescriu anumite medicamente ilegal, neavând specializarea necesară?
Știați că protestele cadrelor medicale sunt o șmecherie, pentru că mulți nu vor, de fapt, decât să demonstreze că, din moment ce statul nu poate să le ofere mai mult, manevrele lor, deși nu sunt legale, sunt absolut necesare pentru un trai decent?
Știați că, în afară de banii pentru operații, bolnavii internați trebuie să bage adânc mâna în buzunare, zilnic, pentru aproape orice: materiale sanitare, medicamente, schimbarea lenjeriei, aducerea ploscăi la pat și golirea acesteia, injecții etc. Asta deși toate cele enumerate sunt fie acoperite de asigurări, fie fac parte din obligațiile de muncă ale angajaților spitalelor.
Știați că mulți medici români nu sunt interesați de activitatea de prevenție pentru că, deși mai puțini bolnavi înseamnă costuri mai mici pentru asigurări, un număr mai mic de pacienți înseamnă și mai puțini bani negri în circuit?
Sunt aproape sigur că știați toate acestea. Problema e că nu suntem dispuși să facem nimic pentru a schimba ceva cu adevărat în țara asta. Când au apărut câte unii care au zis că bacșișul, mita și hoția distrug sănătatea morală a națiunii, am preferat să-i lichidăm cât mai repede și să ne vedem de treabă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Tocmai d-aia faptul că primarii cad ca popicele, doborâți de anchetele procurorilor, nu ne impresionează deloc și suntem gata să-i votăm din nou.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s