PICĂTURA DE OTRAVĂ: Mai nou se poartă basmul cu extremiştii de la Viena


Mulţi jurnalişti şi politicieni români au sărit ca arşi când au aflat că primul tur al alegerilor prezidenţiale din Austria a fost câştigat într-o manieră categorică de Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertăţii. Peste o lună, va avea loc al doilea tur de scrutin, în care Hofer îl va înfrunta pe Alexander Van der Bellen, un membru al Verzilor austrieci, care candidează ca independent.

Primul tur al alegerilor a consemnat şi o înfrângere categorică a partidelor tradiţionale, social-democraţii şi popularii, candidaţii lor fiind creditaţi cu foarte puţine voturi.
Cam acesta este peisajul de la Viena, descris în termeni apocaliptici de jurnalişti şi politicieni români, preocupaţi mai mult şi mai mult ca nu cumva această „boală” să se transmită şi la români. S-a vorbit de victoria extremei-drepte, s-a amintit iar de legionari, a fost pomenit chiar şi Hitler, care a ajuns cancelar cu mai puţine voturi (procentual vorbind) ca Norbert Hofer.
Dar la orice căutare pe Google, vom descoperi că nu e vorba de niciun fel de extremism şi de niciun fel de pericol la adresa democraţiei. Asta în afară de faptul că preşedintele Austriei are atribuţii limitate şi este mai degrabă o figură ceremonială, neintervenind în treburile curente ale ţării.
Partidul LIbertăţii din Austria a fost înfiinţat în 1956 şi a făcut parte, împreună cu popularii, chiar şi din coaliţia de guvernare în perioada 2000-2005.
Astăzi, Partidul Libertăţii deţine 40 de mandate (dintr-un total de 183) în Parlamentul de la Viena şi are patru europarlamentari (din 18 cât îi revin Austriei).
Din punct de vedere ideologic, Partidul Libertăţii este o formaţiune cu preocupări sociale, care promovează naţionalismul moderat. Economic, sprijină privatizările şi taxele scăzute, combinate cu un stat al bunăstării sociale. Totuşi, liderii partidului atrag atenţia că beneficiile sociale nu pot fi menţinute dacă este continuată actuala politică în domeniul imigraţiei.
Partidul Libertăţii propune înlocuirea statului partidelor cu o democraţie a cetăţenilor, prin organizarea unui număr mai mare de referendumuri şi diminuarea puterii centrale în favoarea regiunilor şi consiliilor locale.
Partidul propune opirea imigrărilor, pentru a proteja interesele şi identitatea culturală a austriecilor nativi. Liderii Partidului Libertăţii au criticat, de-a lungul timpului, influenţa islamului radical şi creşterea numărului de musulmani.
Partidul s-a opus aderării Austriei la Uniunea Europeană în 1994 şi a promovat o iniţiativă populară pentru a împiedica înlocuirea schillingului cu euro. Formaţiunea se opune, de asemenea, accederii Turciei în U.E. şi declară că dacă acest lucru se va întâmpla Austria trebuie să părăsească imediat Uniunea Europeană.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s