PICĂTURA DE OTRAVĂ: Românii mor pe capete în spitale, dar nu învățăm nimic din asta


Jurnalistul Cātălin Tolontan a obținut, de la câțiva medici din spitale bucureștene, dosarele a 13 tineri care au murit în tragedia de la clubul COLECTIV.

Reamintim că incendiul devastator din Colectiv a făcut 64 de victime: 26 au murit pe loc, unul în drum spre spital și 37 în zilele și săptămânile următoare.
Dacă în 13 cazuri din 37 cauza deceselor a fost infecția cu bacterii intraspitalicești foarte agresive, e de presupus că și în restul cazurilor lucrurile au stat într-un mod asemănător.
Asta înseamnă că medicii români au fost depășiți de numărul cazurilor, că în spitalele românești nu există condiții de îngrijire bune, îndeosebi atunci când e vorba de pacienți foarte sensibili, cu imunitatea grav afectată (cum sunt arșii) și că, peste toate, în funcțiile de conducere din unitățile sanitare sunt persoane iresponsabile, îngâmfate și care nu dau doi bani pe viețile oamenilor.
Pe de altă parte, însă, în cazul în care un spital este plin de astfel de microbi înalt patogeni, infectarea unui pacient în comă, asistat de aparate, se produce în primele 24-48 de ore de la internare. Oricât de rapid s-ar fi mișcat cei de la Ministerul Sănătății (ei nu s-au mișcat deloc, dar asta e o altă problemă), pacienții arși în clubul Colectiv nu puteau fi transferați instantaneu în străinătate. Oricum ar fi avut de stat 2-3 zile în spitalele noastre. Suficient pentru a se umple de bacterii ucigașe.
Așa că problema noastră este incapacitatea de a schimba ceva, chiar și după ce se petrece o tragedie. Putem să punem pariu cu oricine că astăzi, la Spitalul de Arși din București, condițiile de îngrijire sunt identice cu cele de acum șase luni. Nu sunt mai mulți medici specialiști, nu sunt mai multe materiale medicale pe care aceștia să le aibă la dispoziție, nu există o igienă mai bună, nu sunt bani mai mulți pentru personalul medical.
Niciun medic de acolo nu ar putea să garanteze că, într-o situație similară, deznodământul ar fi altul.
Ne emoționăm, ne înfierbântăm, ieșim în stradă, după care ne vedem de ale noastre.
Data viitoare, vedem noi cum ne-om descurca. De ce să ne facem probleme de pe acum?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s