PICĂTURA DE OTRAVĂ: Mega-minciunile lui Băsescu din mai 2010


Traian Băsescu a anunțat, într-un discurs rostit în mai 2010, care va fi răspunsul autorităților la recesiunea severă cu care se confrunta România, după ce aceasta lovise și o serie de state din Uniunea Europeană. Băsescu a spus că vor fi reduse toate salariile din sectorul bugetar cu 25 la sută și că, de asemenea, vor fi scăzute cu 15 la sută pensiile și ajutorul de șomaj. Măsurile erau gândite pentru o perioadă limitată, urmând a se reveni la situația de dinainte după trecerea crizei.

Curtea Constituțională a stabilit că reducerea pensiilor este o măsură neconstituțională, astfel că Guvernul a trecut la creșterea TVA de la 19 la 24 la sută, pensiile fiind înghețate.
Tot Băsescu, pe atunci președintele României, a precizat că se negociase cu FMI și o altă variantă, potrivit căreia salariile bugetarilor s-ar fi redus cu un procentaj mai mic, dar ar fi crescut TVA de la 19 la 24 la sută și cota unică de impozitare de la 16 la 19 la sută.
Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, are, însă, o altă versiune a poveștii și susține că Fondul a cerut creșterea impozitelor, în special pentru cei bogați, nu tăierea salariilor pentru funcționari.
”România era într-o situație mai dificilă decât credeam și decât o credea și ea. I-am spus că în aceste condiții vom accepta deficitul bugetar să fie puțin mai mare decât am convenit, pentru că în acest fel susținem creșterea economică. Totuși, situația s-a degradat mai mult decât am crezut. Prin urmare am cerut noi măsuri. Guvernul român ne-a spus: vom tăia 25% din salariile funcționarilor. Noi am spus NU. Dacă vreți să faceți economii, creșteți impozitele, mai ales pentru cei bogați. Și ăsta este adevărul. Guvernul decide, nu FMI. Noi spunem doar care este drumul de urmat. Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales.”
Din compararea celor relatate de Dominique Strauss-Kahn cu cele spuse de Băsescu, rezultă că autoritățile de la București nu au dorit să-și bată capul cu o schemă de impozitare diferențiată, care să însemne impozite mai mari pe profit și pe salariile ce săreau peste medie. Bogații s-au îmbogățit mai mult în perioada crizei, cei mai mulți de pe urma afacerilor cu statul, iar săracii (pensionarii, șomerii și milioane de salariați) au făcut foamea. Cam asta s-a întâmplat pe vremea regimului Băsescu. Iar atunci când este întrebat, Băsescu, care se consideră cel mai bun prim-ministru posibil pentru România, spune că ar proceda la fel dacă, ferească Dumnezeu, ne-ar lovi din nou o criză asemănătoare. Ne rămâne să sperăm că nu va avea o astfel de ocazie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s