PICĂTURA DE OTRAVĂ: Tehnocrații lui Cioloș, hotărâți să le dea în cap salariaților


Guvernul a pregătit un proiect al legii salarizării din sectorul public care riscă să nemulțumească pe toată lumea. Proiectul se referă la o perioadă de patru ani (2017 – 2020), timp în care salariile bugetarilor ar urma să crească, în medie, cu aproape 20 la sută.
Cel mai mic salariu de bază în sectorul bugetar ar urma să fie, în 2020, de 1.350 de lei, iar cel mai mare de 20.250 de lei, pentru funcția cu cea mai mare reponsabilitate în stat, aportul dintre salariul minim de bază și cel maxim fiind de 1 la 15.
Cel mai șocant lucru în acest proiect de lege este faptul că salariul minim brut (1250 lei din mai) ar urma să beneficieze de o creștere anuală de doar 25 de lei, ajungând la 1350 lei în anul 2020. Să menționăm că peste cinci milioane de angajați beneficiază de acest venit minim și că, dacă propunerile Guvernului vor fi acceptate de sindicate și, ulterior, de Parlament, salariul minim real din 2020 va fi chiar mai mic decât acum, tot sporul de 100 de lei fiind înghițit de inflație.
Nu mi-e foarte clar de ce acest Guvern, cu un mandat limitat, din care au mai rămas câteva luni, și care nu reprezintă niciunul dintre partidele politice românești, face calcule până în anul 2020 și mai vrea și să fie crezut. Apoi, dacă tot s-au apucat de treaba asta, cum au stabilit ca raportul dintre salariul minim și cel maxim să fie de 1 la 15 și nu de 1 la 10, ultima variantă fiind aceea care ar permite unui mai mare de români să supraviețuiască în această junglă.
Ce randament poți să aștepți de la cineva care pleacă acasă, după o lună de muncă, cu 850 de lei? Sistemul românesc de pensii și salarii este catastrofal nu prin sumele oricât de mari cu care sunt recompensați unii, ci prin sumele mizerabile care ajung la milioane de angajați și de pensionari, cu care aceștia chiar nu se pot descurca. Sigur că nu ne putem aștepta ca niște birocrați transferați de la Bruxelles la Palatul Victoria să înțeleagă cum e să trăiești cu 850 de lei pe lună sau cu o pensie de câteva sute de lei. Dar ar fi putut măcar să se abțină și să lase problema spinoasă a salarizării din sectorul bugetar pe seama acelora care vor forma viitorul guvern politic, ce va rezulta din alegerile de la sfârșitul acestui an.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s