PICĂTURA DE OTRAVĂ: Băsescu a luat-o prin bălării complet aiurea!


Cred că, în cazul declarației ministrului Achim Irimescu despre banii scoși din țară, enervarea lui Băsescu e cu totul pe dinafara subiectului. Așa ne inflamăm noi, românii, fără a avea răbdare să analizăm spusele cuiva. Suntem un popor latin și nu ezităm să o arătăm de câte ori avem ocazia.

Până la urmă, ce a spus atât de îngrozitor Irimescu? Omul, care a lucrat mai mulți ani în Belgia, a afirmat, într-un interviu acordat Ziarului Financiar, că o sumă colosală (35 de miliarde de euro) a ieșit din țară în perioada ultimului mandat al lui Traian Băsescu la Cotroceni.
Băsescu a sărit ca ars și i-a dat o replică usturătoare lui Irimescu. Dacă ministrul Agriculturii nu poate să probeze cele spuse, atunci e un delator ordinator și un derbedeu și trebuie arestat imediat. Iar dacă are dreptate, atunci trebuie arestați capii SRI, care au fost părtași la o asemenea afacere. Musai trebuie să se întâmple una din cele două variante, lucrurile nu pot rămâne așa.
Partea mai nasoală pentru Băsescu e că el nu este nici procuror și nici judecător, ca să stabilească cine trebuie arestat. Și pe urmă, cum să arestezi pe cineva pentru o declarație incomodă? Cu ce ocazie? Nu trăim într-o democrație?
Dar dincolo de aceste mici amănunte, care nu-l pot interesa de nicio culoare pe un om care s-a înțeles de minune cu Securitatea ceaușistă, precum e cazul lui Traian Băsescu, să ne oprim puțin la sensul adevărat al celor spuse de Irimescu.
Ministrul Agriculturii a relatat dezastrul produs de comportamentul investitorilor de pe piața românească, fie ei autohtoni sau străini. În timp ce în Occident banii obținuți din afacerile cu statul se reinvestesc pe plan local și duc la crearea de locuri de muncă, în România, profitul este cărat afară, fiind folosit pentru cumpărarea de imobile de lux sau pus în conturi sigure. Irimescu a adăugat că, din cele aflate de la un interlocutor, dimensiunea acestui fenomen este foarte mare, în ultimii cinci ai lui Băsescu la Cotroceni, fiind scoși din țară 35 de miliarde de euro.
Ce este atât de scandalos în ce a spus Irimescu? Se îndoiește cineva că așa stau lucrurile? Poate suma e exagerată, dar acesta e comportamentul oamenilor de afaceri. Și există și o explicație. După cum ne arată multe din anchetele DNA. multe afaceri cu statul sunt, pe plaiurile mioritice, adevărate tunuri, care duc la îmbogățirea cu nerușinare a clientelei politice. Nu e nimic de mirare că banii sunt duși cât mai rapid afară, cu speranța că acolo pot fi puși în siguranță, departe de ochii curioșilor.
Poate că nervozitatea lui Băsescu atunci când în spațiul public apar dezvăluiri despre mega-afaceri bănoase desfășurate în timpul mandatelor sale la Cotroceni nu e chiar întâmplătoare și nici atât de nevinovată cum pare la prima vedere.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s