PICĂTURA DE OTRAVĂ – Raportăm: Operațiunea SPĂLAREA SECURITĂȚII se desfășoară cu succes


Cu cât ne îndepărtăm mai mult de evenimentele sângeroase din decembrie 1989, cu atât observăm ca un fenomen tot mai clar intenția de a transforma Securitatea ceaușistă într-un fel de erou colectiv. Agenții temutului serviciu represiv și-ar fi făcut pe deplin datoria atât înainte de 1989, cât și după.

Costin Georgescu, cândva jurnalist de dreapta și mai apoi șeful SRI pe vremea președintelui Emil Constantinescu, susține, de câte ori are ocazia, că în decembrie 1989 în țara noastră se aflau circa 2.000 de agenți sovietici. Rolul acestora ar fi fost acela de a pregāti terenul pentru intervenția sovieto-ungară, care ar fi dus la destrămarea teritorială a României. De parcă, brusc, Acordul final al Conferinței de la Helsinki, care garantează inviolabilitatea frontierelor, nu ar mai fi fost în vigoare. Asta pe lângă faptul că Gorbaciov avea o politică neintervenționistă, bazată pe celebrele concepte perestroika și glasnost, și nici Uniunea Sovietică nu se simțea prea bine, fiind în curs de deces.
Ei bine, spune dl Georgescu, eroii acelor zile ar fi fost generalii Ștefan Gușă și Iulian Vlad. Gușă a făcut parte din echipa generalilor trimisă la Timișoara de Nicolae Ceaușescu (alături de Mihai Chițac și Victor Stănculescu) pentru a înăbuși în sânge revolta locuitorilor de pe Bega. Gușă a fost, de altfel, menționat în rechizitoriul Parchetului Militar, dar a murit de cancer în 1994 și dosarul său a fost închis. Iulian Vlad, șeful Securității în decembrie 1989, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru participare directă la represiunea de la București, din 21/22 decembrie 1989 și la degradare militară. Gușă și Vlad, care, de fapt, nu aveau nicio capacitate de decizie în acele zile, ar fi împiedicat intervenția sovieto-ungară.
Colonelul în rezervă Filip Teodorescu, vechi securist, susține că dl Georgescu a greșit numărătoarea. Nu au fost 2.000 de agenți sovietici, ci un pic mai mulți, adică 29.000. Unii din ei, în 1990, erau cazați în cazărmi. Păi ca să fie cazați în cazărmi, se înțelege că exista un acord București-Moscova pe această temă. Nimeni nu a reușit să găseascå vreodată nici cea mai mică urmă a unui astfel de acord. Apoi, o operațiune de o asemenea amploare a KGB nu putea să rămână secretă până azi. Niciun document, nicio mărturie directă, nimic.
Scopul unor astfel de declarații, precum cele ale domnilor Georgescu și Teodorescu, este de „a spăla” Securitatea pentru crimele din decembrie 1989. Nu uitați ce a spus recent dl Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie: după spargerea mitingului ceaușist din 21 decembrie, în Piața Universității s-a format o pungă de rezistență, formată din câteva sute de persoane active. Restul erau gură-cască. Raportul între securiști și revoluționari era de unu la unu. Acolo s-a decis soarta lui Ceaușescu. Nu era picior de rus prin zonă. Și nu uitați și că acea mulțime putea fi împrăștiată fără niciun foc de armă. Exact așa cum se procedează la toate manifestațiile pe care le vedem la televizor. Dar nu acesta era scenariul. Cine să fi scris acest scenariu și cine l-a intoxicat pe Ceaușescu: capii Securității sau agenții KGB?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s