PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cioloș a găsit soluția pentru combaterea terorismului!


Afirmația premierului Dacian Cioloș, făcutā astăzi, la Pro TV, potrivit căreia au fost utilizate cartele prepay cumpărate din România pentru pregătirea unor atentate în țări europene seamănă mai mult cu o minge ridicată la fileu SRI, decât cu o informație credibilă.

În primul rând că vorbele domnului Cioloș sunt mult prea generale și vor rămâne așa, pentru că o regulă elementară în acest domeniu impune protejarea surselor. Deci, cine vrea să creadă, bine, cine nu, să fie sănătos. Apoi, nu am citit niciodată în presa occidentală, care are resurse financiare mult mai mari decât cea autohtonă, dar și surse din interiorul serviciilor secrete, despre „participarea” unor cartele prepay românești la pregătirea unor atentate. Dar am citit despre folosirea unor rețele de socializare, cum ar fi Whatsapp și Telegram, care permit criptarea mesajelor și sunt mai greu de interceptat. Iar teroriștii din zilele noastre beneficiază de instrucție de specialitate și știu că nu au voie să folosească telefoanele mobile, decât în mod excepțional și pentru mesaje codificate în prealabil.
Acum, după ce ne-am înțeles că numai ageamii pregătesc atentate stând de vorbă la telefon despre ce și cum, să mergem mai departe.
Potrivit datelor furnizate de companiile de telefonie mobilă, în România există 15 milioane de cartele prepay active. Cu astea cum procedăm? O eventuală lege se va referi și la ele? Și cum se va proceda? Dar orice lege va fi precedată de dezbateri publice și în forul legislativ. Păi, în vremea asta, cei interesați pot să-și achiziționeze vagoane de cartele. Tot anonim.
Dar să admitem că se va adopta o lege care va face imposibilă achiziționarea unei cartele SIM prepay fără un act de identitate. Tot degeaba ar fi! Pentru că nimic nu-l poate împiedica pe Ion să cumpere câteva cartele cu buletinul, pe care apoi să le vândă lui Vasile. Ion face un ban cinstit, vânzând cartelele cu un profit pentru el, iar Vasile le dă mai departe cui trebuie. Ce să facă serviciile în chestia asta? Prinde orbul, scoate-i ochii.
Ni se tot induce ideea că mai multă putere pentru servicii înseamnă mai multă siguranță. Și, desigur, nevoia unor fonduri mai mari. Dar dacă serviciile sunt incompetente sau fac anumite jocuri? De exemplu, în Belgia, unde serviciile au știut de existența celulei teroriste de la Bruxelles, de pericolul iminent al comiterii unor atentate, dar…
De fapt, mai multe atribuții pentru serviciile secrete înseamnă un control mai mare asupra oamenilor și o modalitate de intimidare („stați cuminți, știm totul despre voi”), dar nu nicio legătură cu combaterea terorismului. Teroriștii vor găsi întotdeauna breșe de securitate pentru a-și îndeplini misiunile.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s