Substanțele folosite pentru fabricarea bombelor de la Bruxelles au costat doar 40 de euro


Substanţele ieftine folosite pentru explozibili, printre care diluant de curăţat ţevile şi dizolvant pentru lacul de unghii, faptul că teroriştii au avut cunoştinţele necesare de chimie pentru a-i produce, dar şi faptul că au reuşit să facă rost de un apartament destul de aproape de aeroport oferă noi indicii despre metodele alese de Statul Islamic pentru a lovi Europa, comentează Reuters, citată de News.ro.

Un apartament gol de pe o stradă liniştită din Bruxelles s-a dovedit a fi locul perfect pentru ca atacatorii de la Bruxelles să pregătească bombele cu cuie folosite marţi pe aeroport şi la metrou, ce au provocat moartea a cel puţin 31 de persoane şi rănirea altor aproape 300.
Apartamentul se afla într-o clădire aflată în renovare, astfel că atacatorii nu au avut vecini apropiaţi care să observe că au dus în casă cantităţi mari de substanţe chimice cu miros puternic, din care au făcut triperoxid de triacetonă (TATP), o pudră albă, explozibilă, extrem de instabilă, pe care au folosit-o în atentate.
“Chiar dacă cineva i-ar fi oprit, ar fi putut spune că materialele sunt pentru renovare”, a explicat un oficial de la Primărie, Hassan Abid, care încearcă să afle de ce autorităţile nu au ştiut că nişte oameni locuiesc ilegal la etajul cinci al unei clădiri din administrarea sa.
TATP este un explozibil extrem de volatil. Insurgenţii palestinieni, primii care au experimentat cu această substanţă, în anii ’80, au numit-o “Mama Satanei”, pentru că poate fi detonată de la o ţigară, de la un chibrit sau pur şi simplu de la căldură excesivă.
TATP a fost folosit la atentatele de la Londra, din 2005, în atacurile de la Paris, din 13 noiembrie şi a fost descoperit într-o serie de atentate dejucate în Europa din 2007 încoace. Astfel, pare să fie explozibilul preferat de jihadiştii din Statul Islamic.
Însă, spre deosebire de armele de foc, TATP nu le oferă anchetatorilor o cale uşoară pentru a stabili de unde au fost cumpărate ingredientele, pentru că pot fi achiziţionate de la aproape orice supermarket sau magazine de amenajări interioare. De exemplu, toate substanţele folosite de teroriştii de la Bruxelles se găseau săptămâna aceasta într-un magazin din oraş şi costau mai puţin de 40 de euro.
În plus, pe internet există numeroase reţeţe simple şi filmuleţe în care este explicat procesul de realizare a unei bombe.
Mai mult, astfel de bombe nu sunt detectare de scannerele de pe aeroporturi, astfel că autorităţile trebuie să se bazeze pe câini special antrenaţi, iar numărul acestora este destul de mic.
Ehud Keinan, un om de ştiinţă israelian care a studiat timp de 35 de ani TATP, a declarat că patru kilograme sunt suficiente pentru a produce distrugerile văzute la Bruxelles. “Este uşor de făcut, nu ca în cazul unei bombe convenţionale (…). Nu trebuie să faci parte dintr-o organizaţie mare sau să ai pregătire specială pentru aceasta”, a subliniat expertul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s