PICĂTURA DE OTRAVĂ: Șeful DIICOT propune să facem pușcărie pentru lecturi „interzise”


Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, în graba de a fi mai catolic decât Papa, iese la înaintare cu o inițiativă bizară. Profitând de valul de emoție creat de recentele atentate teroriste de la Bruxelles.

Horodniceanu vrea să fie considerată o infracțiune, pedepsită prin Codul Penal, accesarea repetată a site-urilor jihadiste. Ceea ce ar presupune, desigur, o monitorizare strictă a accesării site-urilor de internet. Nu că s-ar îndoi cineva că lucrul ăsta se întâmplă și acum, dar Horodniceanu și-ar dori și o pedeapsă pe măsură pentru îndrăzneți.
Doar că site-urile jihadiste, de exemplu cele utilizate pentru comunicare și propagandă de Statul Islamic, sunt citate adesea de presa occidentală și preluate în mass-media românească. Nu e clar dacă e vorba de sinteze primite de jurnaliști de la serviciile secrete sau de accesarea propriu-zisă a respectivelor site-uri. Dar nu cred că ziariști de prestigiu, de la publicații influente, nu verifică ei înșiși informațiile primite. E clar, atunci, că și cititorii pot fi suficient de curioși pentru a căuta ei înșiși pe internet.
Cum să-ți treacă prin cap să sancționezi penal accesarea unor site-uri, oricare ar fi ele? Nici măcar în China nu se întâmplă așa ceva. Acolo unde statul are un comportament autoritar (China, Coreea de Nord, Iran, Turcia, Arabia Saudită), autoritățile blochează, permanent sau temporar, accesul public la anumite site-uri. Dacă și la noi există un astfel de curent de gândire, statul nu are decât să blocheze site-urile indezirabile. Dar nu să-i sancționeze pe cei care le citesc.
Unde vom ajunge în ritmul ăsta? Păi sunt o grămadă de pagini de internet unde poți citi nestingherit Mein Kampf, opera de căpetenie a lui Adolf Hitler. Altele, unde poți cunoaște în amănunt programul și acțiunile unor organizații extremiste. Altele, care abundă în pornografie de toate felurile. Fie le blochezi, dacă ești în stare (dar lucrul ăsta nu se întâmplă nicăieri în Occident), fie îi pedepsești, dacă ai prevederi legale, pe cei care le administrează.
Și, în general, chiar dacă ești procuror, nu te gândești la limitarea libertății de informare și a dreptului de a citi orice îi trece omului prin cap. Ci la anchetarea și pedepsirea celor care fac cu adevărat ceva ilegal și pun siguranța statului în pericol.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s