Moscheea lui Erdogan îl lasă mut pe Iohannis


Acceptarea de către președintele Klaus Iohannis a contruirii unei mari moschei la București, fără nicio obiecție și fără compensații pentru țara noastră, este o poziție eronată, foarte departe de apărarea interesului național.

Ieri, la Ankara, președintele Erdogan a declarat că operațiunea de construire a moscheii de la București, pe un teren oferit de statul român, se află în faza de obținerii a autorizațiilor, de care se ocupă Muftiatul din România.
Turcia va oferi, la schimb, teren la Istanbul pentru construirea unei capele și a unui loc de cazare pentru cetățenii români.
Tot ce a avut de spus dl Iohannis pe această temă a fost că „chestiunea este de competenţa Primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii”.
Sigur că afacerea cu moscheea a fost moștenită de dl Iohannis de pe vremea lui Băsescu și Ponta. Primele discuții au fost purtate cu mai mulți ani în urmă de dl Băsescu, iar Hotărârea de Guvern pentru cedarea unui teren în folosință Muftiatului a fost semnată de dl Ponta.
Să precizăm și că legea turcă interzice construirea de biserici noi în Turcia. Așa că atunci când îl auziți pe dl Băsescu că susține că turcii ar fi trebuit să consimtă la ridicarea unei biserici ortodoxe la schimb cu moscheea să știți că minte. Pentru că o astfel de discuție nu ar fi putut avea loc între cele două părți, neavând obiect. Guvernul turc (indiferent de orientarea sa politică) nu a permis construirea niciunei biserici creștine după prăbușirea Imperiului Otoman (în urma Primului Război Mondial). Cu o singură excepție: o biserică creștină siriacă pentru care s-a dat aprobare în 2015. În acest caz, a fost vorba de o excepție, în urma intervenției Vaticanului.
Și acum ajungem la dl Iohannis. El, ca șef de stat, este obligat să țină seama de contextul internațional complicat în care ne aflăm. Nu orice acord trebuie respectat, dacă el nu este în interesul României. Să fim clari: Turcia va finanța construirea unei moschei sunnite la București. Care nu va fi frecventată de șiiți. În schimb, majoritatea celor câteva mii de refugiați care vor veni în România vor fi șiiți, care au fugit din calea represiunilor declanșate de Statul Islamic. Cele mai multe atentate care se petrec în Siria și Irak vizează moschei care aparțin celor două ramuri ale Islamului: sunniții și șiiții. Prin acceptarea construirii acestei moschei la București, noi importăm conflictul la noi acasă, putând fi oricând martorii unor confruntări sângeroase între șiiți și suniți, cu victime colaterale.
În afară de asta, moscheea va reprezenta și un magnet pentru musulmanii din alte țări europene, care nu vor putea fi împiedicați să vină să o viziteze. De unde vor rezulta și alte complicații.
Dacă turcii tot nu doresc să modifice legislația lor pentru a permite construirea de biserici, de ce ne-am băgat noi în tot rahatul ăsta? Iată de ce: pentru că nu avem conducători cărora se le pese de România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s