PICĂTURA DE OTRAVĂ: România, ocolită de atentatele teroriste?


Silviu Crăescu, președintele Academiei Naționale de Securitate, susține că România nu este vizată de atentate teroriste deoarece există o înțelegere mai veche între serviciile secrete românești și lumea arabă. În termenii acestei înțelegeri, arabii fac afaceri aici, exportă profitul și, la schimb, suntem protejați.

E greu de crezut că SRI și SIE au negociat astfel de înțelegeri cu gruparea ISIS, noi fiind aliați cu Statele Unite și parteneri cu țările occidentale în cadrul NATO. Recunosc că și eu am crezut în această variantă, mai ales pentru că Securitatea avea numeroase antene în țările arabe și mulți arabi se pregăteau militar în România, unde se aflau sub acoperirea de studenți. Asta până ce am stat de vorbă cu un român stabilit chiar în Belgia, care mi-a povestit că la fel stau lucrurile și acolo. Islamiștii au magazine, localuri de tot felul, șaormerii, hoteluri, dar asta nu împiedică deloc comiterea de atentate.
Traian Băsescu, care nu ratează nicio ocazie să puncteze în direcția naționalistă, susține că România poate fi oricând ținta unui atentat, pentru că este un stat creștin. Cum marea majoritate a migranților sunt de religie musulmană, primirea lor în număr mare în România, coroborată cu adversitatea acestora față de creștinism, va genera un pericol imediat.
Teoria susținută de fostul președinte al României nu ține seama de faptul că cele mai multe victime ale atentatelor teroriste (cam 90 la sută) nu sunt creștini, ci musulmani șiiți și suniți, care se masacrează între ei, îndeosebi în Siria, Irak și Libia. Deci nu neapărat creștinii sunt ținta atentatelor teroriste și nu acesta e raționamentul de bază al militanților.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu e de părere că nu e cazul să ne culcăm pe o ureche pentru că, vezi Doamne, nu suntem interesanți pentru teroriști. Poate că, într-o zi, ei vor dori să ne administreze o corecție pentru a ne demonstra că apartenența la UE și NATO nu e în avantajul nostru și nu ne aduce niciun beneficiu.
Nici raționamentul lui CTP nu stă în picioare, pentru că islamiștii radicali nu-și pierd vremea cu demonstrarea unor astfel de teorii. De altfel, lista țãrilor membre UE și NATO unde nu au fost comise atentate e mult mai lungă ca lista țārilor vizate de teroriști.
Până acum, teroriștii ISIS au lovit țările occidentale implicate direct în războiul împotriva Statului Islamic sau țări care găzduiesc sedii ale instituțiilor europene și euro-atlantice. Pregătirea atentatelor este minuțioasă și presupune existența unei întregi rețele, perfect conspirate. Noi, de obicei, facem cunoștință numai cu autorii direcți, dar în spatele lor sunt finanțatori, instructori, planificatori, indivizi care culeg informații. Sunt planuri cu bătaie lungă, bine puse la punct. Să nu uităm că în conducerea militară a ISIS sunt ofițeri superiori din fosta armată a lui Saddam Hussein, unii cu studii de specialitate în Occident, care numai de amatorism nu pot fi suspectați.
Pe scurt, încă nu a venit rândul României. Dar dacă va veni vreodată, vom constata că serviciile noastre nu sunt cu nimic mai bune ca acelea din Occident. Până atunci, însă, suntem liberi să visăm.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s