PICĂTURA DE OTRAVĂ: Proteste pentru justificarea șpăgilor


O parte a personalului medical plătit din bani publici a intrat în grevă japoneză. Solicitarea de bază ține de nivelul scăzut al salariilor. Medici, asistente și infirmiere se plâng de lefurile prea mici, care nu le permit să ducă un trai decent.

Cred că niciun om cu scaun la cap nu poate să conteste că salariile în sectorul sanitar sunt mici. Jenant de mici! Numai că o revendicare ca aceea a personalului medical este la fel de justificată în aproape orice alt domeniu. România este țara unde salariul minim net este de 850 de lei, pensia medie de 900 lei, iar salariul mediu – de sub 2000 de lei. În condițiile în care coșul minim de consum, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, este de peste 2100 de lei. Cu alte cuvinte, milioane de români duc o existență de mizerie, din cauza incompetenței guvernanților și a unor politici economice falimentare, care au distrus industria românească și au înstrăinat sectoare vitale.
Sistemul medical din țara noastră este, printre altele, și profund corupt. Este un adevăr cunoscut de toată lumea că, ajuns la spital, ești jecmănit de bani, deși ai asigurare medicală. Iar toate eforturile făcute pentru ca acești bani să fie fiscalizați, așa cum se întâmplă în alte țări, s-au lovit ca de un zid de opoziția medicilor. Și ca să nu fim greșit înțeleși, nu e vorba numai de mită, ci și de bani pentru medicamente, analize, instrumentar, care nu se găsesc, uneori, în dotarea spitalelor, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă.
Nu mai vorbim și de lipsa de igienă din unele spitale, care face să te internezi cu o boală și, după vindecare, să te întorci acasă cu alte două.
Așa cum am mai întrebat și în alte ocazii similare, întrebăm și acum: care ar trebui să fie salariile personalului medical pentru ca acesta să renunțe la obiceiul de a primi bani de la bolnavi? La întrebarea asta, nimeni nu se încumetă să răspundă. Iar dacă răspunsul ar fi „lefuri ca afară”, atunci ne-am mai putea întreba și de unde să vină banii, ținând cont de nivelul de trai scăzut din România.
De fapt, cu noile lor proteste, medicii vor doar un singur lucru: să justifice șpăgile. Salariile nu pot fi crescute acum, așa că rămâne ca înainte! Ne completăm și noi veniturile, zic medicii, așa cum putem!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s