PICĂTURA DE OTRAVĂ: Fumătorii ies la luptă. În stradă!


Avem, de câteva zile, o lege care interzice fumatul în spațiile publice. Au apărut, rapid, jurnaliști și parlamentari, fumători și chiar și nefumători, care au ieșit rapid la luptă. Cum de marginalizăm în halul ăsta fumătorii, cum de ne permitem să-i tratăm ca pe niște cetățeni de categoria a doua, cum de nu știm câte parale bagă statul în buzunare de pe urma fumatului, cum de ne-am apucat noi să interzicem ceva într-o democrație și, cea mai tare dintre toate, cum de am uitat că în decembrie 1989 s-a murit pentru ca fumătorii să aibă dreptul să pufăie unde le dorește inima?

Nu au întârziat nici emisiunile de la posturile de știri și toczoaie, unde am aflat cât de oropsiți sunt ei, fumătorii, și ce odioși sunt aceia care-i scot în stradă pentru o amărâtă de țigară.
Indivizii ăștia nu au dreptate din simplul motiv că aici nu vorbim decât de spații publice. De spații închise unde ne intersectăm fumători și nefumători. De ce ar trebui ca un restaurant să fie frecventat numai de nefumători? Sau un club? Nu mai vorbim de o gară, de un stadion, de o stație auto, de o hală sau de un birou unde se lucrează. Și atunci, din moment de nocivitatea fumatului este dovedită, de ce ar trebui ca regulile să le stabilească fumătorii și nu nefumătorii?
Partea proastă cu această lege e că, până una alta, numărul țigărilor fumate e cam același. ȘI dacă, până acum, dependenții de fum își rezolvau problemele în cluburi, baruri, restaurante și la locul de muncă, acum ies în stradă. Când erau înăuntru, știai despre ce este vorba și nu intrai. Dar după intrarea în vigoare a legii, a trece pe străzile unde sunt instituții cu mulți salariați sau prin zone cu baruri, cluburi și restaurante este o adevărată aventură. Fumul plutește în aer și nu ai cum să nu respiri pe toată lungimea unei străzi. Înainte, străzile erau curate și localurile îmbâcsite, iar acum e invers. O adevărată schimbare în bine va fi numai atunci când numărul fumătorilor va scădea semnificativ.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s