PICĂTURA DE OTRAVĂ: Pe cine vrea să prostească președintele Iohannis?


Astăzi, când președintele Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles, a declarat că țara noastră este favorabilă ajungerii la un acord cu Turcia, dar susține în continuare că relocarea migranților trebuie să se facă pe baze voluntare, nu prin impunerea de cote obligatorii.

În această seară, agențiile de presă au publicat un draft al acordului, pe care liderii europeni ar urma să-l prezinte mâine Turciei. Nu e clar dacă va fi semnat un acord UE-Turcia, dar pe noi ne interesează ce scrie în acest acord, ca să înțelegem cu toții de ce abordarea domnului Iohannis nu a avut nicio tangență cu realitatea din teren.
Turcia va primi șase miliarde de euro până în 2018, cetățenii săi vor putea călători fără vize în U.E. (în schimbul recunoașterii Ciprului) și negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor fi accelerate. Pentru toate acestea, Ankara va reprimi migranții din Grecia care nu au documentele în regulă. Adică mai pe toți, căci puțini sunt aceia cu documente legale de trecere în UE. Pentru fiecare migrant reprimit, Turcia va trimite un sirian în țările U.E. Pentru relocarea acestora se va utiliza sistemul cotelor obligatorii.
În chestiunea acestor migranți, nu se poate decât în două feluri. Ori invoci legislația națională și, în primul rând, Constituția, și nu primești niciun migrant, ori accepți cotele obligatorii. Ce e aia relocare voluntară când sunt de repartizat sute de mii de migranți? Păi numai mintea domnului Iohannis își poate imagina că României i se va permite să trimită experți prin taberele de refugiați care să zică „pe ăsta îl luăm, pe ăla nu-l vrem, la celălalt ne mai gândim”.
Și mare atenție și la cele șase miliarde de euro pentru Turcia. Banii ăștia nu vor veni din cer. Cel mai probabil se va introduce o taxă specială pe carburanți la nivel european. Care, în cazul României, va genera inflație și o scădere a nivelului de trai, oricum foarte scăzut pentru milioane de români. Plus cheltuielile cu miile (zecile de mii?) de refugiați pe care-i vom găzdui. Pentru nu se știe cât timp.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s