PICĂTURA DE OTRAVĂ: Gargară cu sărmăluțe


Continuă polemicile referitoare la îmbolnăvirile bebelușilor de sindrom hemolitic uremic. O afecțiune cu complicații grave, produsă de anumite tulpini de E. coli. Īntr-o zi sunt vinovate brânzeturile de la fabrica Brădet, în ziua următoare nu mai sunt. Dacă ieri nu se publicau informații din Italia despre un copilaș care s-a îmbolnăvit de SHU după ce a mâncat brânză de vaci Brădet, nu aflam de nicio culoare că trei angajate de la fabrica menționată au exact acel tip de E. coli responsabil de îmbolnăvirea copiilor.

Dar altceva vrem să vă spunem acum. O ditamai specialista, șefă de clinică la Spitalul Marie Curie, iese în fiecare dimineață și ne spune care este starea copiilor internați cu SHU. Cu câteva zile în urmă a apărut cazul pe care chiar ea l-a botezat SĂRMĂLUȚA. O fetiță de șapte luni a ajuns la spital în stare gravă, cu SHU. Ea a mâncat sărmăluțe. Doctorița nu a ezitat să-i înfiereze pe părinți, care au fost în stare să-i dea carne unui copil de șapte luni, motiv pentru care fetița s-a îmbolnăvit de SHU. Această teorie cu carnea e controversată. Sunt medici pediatri în străinătate care recomandă introducerea cărnii în alimentația copiilor de la vârsta de șase luni. Sigur că nu carne de porc, ci pui și pește. Apoi carnea din sarmale presupune o prelucrare termică îndelungată, care distruge bacteriile, spre deosebire de brânza de vaci, care nu se poate fierbe. Sarmalele pot produce indigestii, uneori grave, dar nu SHU.
În tot cazul, după atâta vreme, știm că nu știm nimic. Copilașii se îmbolnăvesc, cel mai probabil, cu aer, iar părinții sunt vinovați că-i lasă să respire. În rest, medicina românească e ceva de vis. Asta până ajungi într-un spital public. Unde, dacă ești norocos, vii cu o boală și pleci cu două, dar numai după ce plătești o groază de bani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s