PICĂTURA DE OTRAVĂ: Va dura mai mult de trei zile interzicerea fumatului în spațiile publice închise?


Văd că tot felul de oameni se arată îngrijorați de perspectiva ca, de mâine, să nu mai poată fuma oriunde. În principiu, ar trebui să nu-și facă atâtea probleme. Suntem în România și punctul nostru forte nu este respectarea legilor în vigoare.

Nici până acum nu era permis să se fumeze în școli și spitale, de exemplu. Dar se fuma. Și nu mă refer la elevi și bolnavi, ci la profesori și la cadrele medicale. De câte ori nu vi s-a întâmplat să intrați într-un cabinet medical unde doctorul fuma? Sau într-o cancelarie unde puteai tăia fumul cu cuțitul? De ce lege era nevoie pentru a putea citi ce scrie pe un pachet de țigări? Fumatul generează o serie de boli grave: diverse tipuri de cancer, astm și bronșită cronică obstructivă, maladii cardiovasculare și atacuri vasculare cerebrale. Toate, cu sfârșit letal, dar și cu suferințe greu de descris și cu costuri medicale ridicate. Acestea sunt fapte indiscutabile, susținute de un număr imens de studii de prestigiu.
Problema fumătorilor români nu este viciul pe care-l au, ci nesimțirea de a pretinde că ei sunt ok și noi, majoritatea, suntem săriți de pe fix pentru că ne preocupă soarta lor. Nu, nu ne preocupă. Doar că fumatul este un obicei extrem de periculos care ne afectează pe noi, nefumătorii. Dacă un local exclusiv pentru fumători poate fi conceput (deși și aici ar trebui să se țină seama și de angajați), spitale, școli, birouri, hale industriale, gări, aeroporturi și mai știu eu ce spații comune nu pot fi utilizate numai de o anumită categorie de oameni.
Interzicerea strictă a fumatului în spațiile publice închise (care intră mâine în vigoare) este un început și nu finalul de drum în materie de fumat. Sunt multe țări în care fumatul este interzis în parcuri și pe stadioane/terenuri de sport. Vom ajunge și noi acolo vreodată?
Problema este că interzicerea fumatului va dura, ca orice chestie dâmbovițeană, doar trei zile. Apoi va interveni binecunoscuta noastră îngăduință (acum ce să le facem, să-i omorâm? trage și el câteva fumuri, e amărât, maică șamd) și ne vom ocupa de altele, lăsându-i pe fumători în plata Domnului. Pentru că, nu-i așa, nu se face să fim răi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s