PICĂTURA DE OTRAVĂ – Lecție pentru fraieri: cum îi apără Cioloș pe amărâți de tăvălugul FMI


Delegația FMI a ajuns la concluzia uluitoare, după vizita recentă la București, că creșterea salariului minim în 2016 este exagerată, în contextul în care raportul dintre salariul mediu și cel minim ajunge, astfel, mai mic decât media europeană. Experții FMI susțin că, prin această creștere excesivă a salariului minim, este descurajată competitivitatea.

Să vedem cifrele, ca să înțelegem mai bine despre ce vorbim. Salariul minim brut va crește în această primăvară de la 1.050 lei la 1.250 lei. Practic, asta înseamnă că lucrătorii plătiți cu salariul minim vor pleca acasă, lunar, cu vreo 850 de lei (190 de euro). Asta în condițiile în care coșul minim de consum are valoarea de 2.100 lei. Adică, pentru un trai decent, o persoană are nevoie de 2,5 salarii minime. Culmea e că salariul mediu net nu trece nici el de 2.000 de lei, ceea ce spune multe despre sărăcia în care se zbat milioane și milioane de români, obligați de nevoi să lucreze ore suplimentare sau să-și ia un al doilea job.
Și, în aceste condiții, contabilii de la FMI se întâlnesc cu birocrații noștri veniți de la Bruxelles și, după ce fac tot felul de operațiuni aritmetice, ajung la concluzia că salariul minim de 1.250 de lei e boală curată pentru economie. Dacă ar fi crescut și el cu câțiva lei pe an ar fi fost altceva. Dar așa e risipă și belea!
Ce concluzii ar trebui să tragem noi după acest show oferit de FMI? Două concluzii: nu salariul minim e prea mare, ci salariul mediu e de cacao, din moment ce nu acoperă cheltuielile normale. Și a doua: vezi, Doamne, acum e cazul să fim recunoscători Guvernului Cioloș, care rezistă presiunilor odioșilor de la FMI și le dă, totuși, amărăștenilor, posibilitatea să mănânce o pâine și două felii de parizer în plus pe zi. Frumos, emoționant, înălțător etc!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s