PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ieșirile în stradă ale românilor sunt apă de ploaie!


Artistul Tudor Chirilă se arată dezamăgit, într-un inteviu acordat cotidianului ADEVĂRUL, de faptul că președintele Klaus Iohannis nu a înțeles nimic din protestele de stradă care au urmat tragediei de la clubul Colectiv. El crede că toți oamenii care au ajuns la putere nu au beneficiat de voturi ca o apreciere pentru ei, ci au câștigat doar de pe urma „unei enome frici de contracandidatul lor”.

Sună bine ce spune dl Chirilă, dar e complet inexact. Ca unul care am participat la manifestațiile de stradă menționate, pot să spun că era și greu de înțeles ceva, din moment ce participanții aveau opinii și revendicări extrem de diferite. Ca de obicei în astfel de situații, în stradă s-au adunat oameni de tot felul, găsind prilejul potrivit de a se exprima public și eventual, de a fi mediatizați. Nu a existat o platformă unică a protestatarilor, care au fost uniți doar de dorința de a fi înlăturat guvernul condus de Victor Ponta. Asta, desigur, nu înseamnă că e în regulă ce se întâmplă cu Iohannis. Doar că, în privința șefului statului, ar trebui să încetăm să ne mai mirăm atât, pentru că dl Iohannis chiar are probleme de exprimare și de socializare. E terminat dacă nu are o hârtie în față pe care s-o citească. Și asta s-a văzut și la întâlnirea cu românii din Israel, când a scăpat-o pe aia cu VIAȚA ANTERIOARĂ. Dl Iohannis mai are și un background care ar trebui să ne pună pe gânduri, cum ar fi problemele cu casele de la Sibiu sau modul în care a ajuns în politica mare, de la București, dar acum e prea târziu să ne mai mirăm.
Dl Chirilă nu are dreptate nici atunci când spune că, în politica românească, s-a votat întotdeauna cu „o enormă frică” pentru contracandidat. Care era această enormă frică atunci când românii l-au votat pe Iliescu în 1990 și 1992, sau când Băsescu a fost votat în 2004 și 2009, de partea cealaltă a baricadei fiind Adrian Năstase și Mircea Geoană? Mai degrabă e vorba de un vot negativ, electoratul încercând, de fiecare dată, să schimbe ceva și sperând, iluzoriu,la un pic mai bine.
O ultimă observație este aceea că 30.000 de oameni care au mărsăluit și au scandat prin centrul Bucureștiului după tragedia de la Colectiv nu înseamnă nimic. Chiar dacă e trist, e adevărat. Ei nu sunt deloc reprezentativi pentru români.
Să mai luăm și alte exemple din istoria noastră, ca să înțelegem cum e cu mulțimile. O uriașă adunare populară a avut loc la București, după instalarea Statului Național-Legionar, la sfârșitul anului 1940. Au fost prezenți, potrivit presei din acea vreme, un milion de oameni, în cămăși verzi sau în costume populare. Peste puțin timp, însă, în ianuarie 1941, când Ion Antonescu, cu binecuvântarea lui Hitler, s-a hotărât să-i înlăture pe legionari de la putere, nu mai vedeai picior de legionar prin țară. Cu excepția liderilor. Toată lumea îi cânta acum în strună lui Antonescu.
Pe 21 decembrie 1989, milioane de comuniști își exprimau susținerea pentru Nicolae Ceaușescu și condamnau în unanimitate intervenția forțelor imperialiste în problemele interne ale scumpei noastre patrii. Telegramele de adeziune curgeau gârlă pe adresa Comitetului Central al PCR. În schimb, pe 22 decembrie la prânz, toți cei peste patru milioane de comuniști cu carnet înfierau cu mânie proletară dictatura ceaușistă și erau gata să-l omoare cu mâinile lor pe Odiosul care, vorba lui Iliescu, întinase nobilele idealuri ale socialismului.
Iar când Regele Mihai a venit în România, în 1992, un milion de oameni l-au întâmpinat la București. Unde a dispărut acest milion de monarhiști în anii ce au urmat, numai Dumnezeu știe! Dacă un milion de oameni ar fi ținut cu adevărat aproape de Regele Mihai, poate că România ar fi arătat altfel astăzi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s