PICĂTURA DE OTRAVĂ – Vă dau o veste tristă: totul se ascultă!


Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, în urmă cu câteva zile, că tehnica de interceptare aflată în dotarea SRI costă în jur de un miliard de euro. Cea mai mare parte a acestor costuri ar fi reprezentată de serverele utilizate pentru interceptarea comunicațiilor de orice fel. O declarație identică a făcut și doamna Raluca Prună, ministrul Justiției. Atât ar fi costat dacă Parchetele nu ar mai putea folosi serverele Serviciului Român de Informații. Sigur, spunea doamna Prună, populația trebuie să decidă cum e mai bine, dar nu strică să știm cât ne costă distracția.

Niște jurnaliști curioși au aflat care sunt costurile unor servere foarte puternice de pe această planetă și, astfel, au ajuns la concluzia că tehnica din dotarea SRI este mai mult decât suficientă pentru a înregistra toate telefoanele din România.
Sigur că chestia cu miliardul de euro a dispărut din dezbaterea publică la fel de repede cum a apărut. Iar rezolvarea găsită de CSAT încurcatei probleme a ascultării comunicațiiilor a fost una în cel mai pur stil dâmbovițean: se va utiliza în continuare tehnica SRI, dar cu oameni de la Poliție. Acum sigur că nimeni nu crede gogoașa asta, din simplul motiv că nu e vorba numai de ascultare în căști, ci și de o bună cunoaștere a aparaturii și de translatori performanți în tot felul de limbi ciudate. Și, de ce nu, de specialiști în decriptare. Pentru că nu toți suspecții vorbesc în limba română. Iar unii, mai șmecheri, folosesc chiar telefoane care codează convorbirile. Dacă aduci oameni noi pe aparatura asta, înseamnă să pierzi ceva timp cu pregătirea lor.
Dincolo de cum vor rezolva ei aceste îmbârligături tehnice, rămâne descoperirea pe care o știam cu toții: toate convorbirile telefonice și toată corespondența electronică (mesaje email, chat pe messenger și whatsapp etc) sunt înregistrate.
Sigur că atunci când nu există un mandat judecătoresc de ascultare, orice astfel de mesaje interceptate nu pot fi utilizate în justiție. Dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi utile pentru alcătuirea unor profile ale celor vizați de serviciile secrete sau pentru obținerea unor avantaje economice. Să nu uităm că serviciile secrete au și ele propriile lor firme acoperite.
Din nefericire, astfel de metode sunt folosite pe scară largă în toată lumea și ele fac parte din realitatea cotidiană, neputând fi contracarate. Dacă vorbim la telefon, utilizăm serviciul de email sau avem conturi pe rețelele sociale, înseamnă că acceptăm să ne împărțim existența cu indivizi ale căror interese nu le vom cunoaște niciodată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s