PICĂTURA DE OTRAVĂ: Unde vrem să ajungem?


Administratorul magazinului online “Legende Vii” este urmărit penal pentru încălcarea articolului 5 din legea 217/2015, arată un anunț postat pe pagina de Facebook a magazinului.

Magazinul online „Legende Vii” a suspendat de la vânzare tricourile cu portretele a trei personalități: Mircea Vulcănescu, Radu Gyr și Părintele Gheorghe Calciu.

“Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.”

Cam așa arată informația brută în legătură cu începerea urmării penale a tânărului administrator al magazinului online “Legende Vii”. Toate cele trei personalități au fost intelectuali de marcă, cu o operă extraordinară și cu o opoziție fermă față de comunism. Procesele din deceniul al cincilea al secolului trecut au fost sumare, nu au respectat reglementările juridice acceptate pe plan internațional și s-au bazat pe dosare întocmite inclusiv prin tortură. În multe cazuri, sentințele erau cunoscute dinainte de începerea procesului și totul era o formalitate, neexistând un drept la apărare real.

După evenimentele din decembrie 1989, autoritățile de la București au acordat pensii foștilor deținuți politici, printre care s-au aflat și legionarii, recunoscând astfel că au fost persecutați și că sentințele nu au avut o bază reală. Este, de altfel, și foarte greu de imaginat cum ar fi putut fi vinovați de crime de război Mircea Vulcănescu (secretar de stat la Finanțe în guvernul Antonescu), Radu Gyr (ministrul Culturii, câteva luni, în guvernul național-legionar) sau Părintele Gheorghe Calciu (primit la Casa Albă de președinții Ronald Reagan și George W. Bush).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s