PICĂTURA DE OTRAVĂ: Partidele, pe post de hârtie igienică


Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie ne arată cât de dragi le sunt partidele românilor și la ce ar putea fi ele folosite.

Astfel, peste 90 de români dintr-o sută nu dau o ceapă degerată pe partide, având foarte puțină încredere spre deloc în acestea.
Partidele sunt asociate cu furtul, escrocheria, mita, hoția și alți termeni asemănători.
Șase români din zece cred că partidele trebuie să aibă o orientare națională și numai trei, una pro-occidentală.
41% dintre români ar fi dispuși să voteze un partid nou înființat, dar, din păcate, 77% nu pot numi o formațiune politică înființată în ultimele șase luni.
Doar o treime din cei intervievați cred că alegerile vor aduce ceva bun pentru țara noastrå.
62 la sută dintre români cred că în Parlament ar trebui să ajungă unul sau maximum două partide.
PSD este cel mai bun partid (30%), reprezintă cel mai bine interesele străzii (35%) și este cel mai orientat spre Rusia (32%).
PNL este cel mai bun partid pentru 17% dintre intervievați, reprezintă cel mai bine interesele străzii (17%) și este orientat către Rusia (5%).
Majoritatea românilor (52%) cred că PCR era mai bun decât partidele actuale.
Din nefericire, peisajul e sumbru. Dacă partidele se bucură de atât de puțină încredere, înseamnă că și în acest an, viitorul va fi decis de un număr redus de cetățeni cu drept de vot, ceea ce e legal, dar nu e bine deloc.
Dacă șase români din zece cred că partidele trebuie să aibă o orientare națională, ar fi logică o popularitate mai mare a partidelor naționaliste, ceea ce, însă, nu se vede în sondaje.
Din păcate, 77% dintre români nu au habar de vreun partid nou, ceea ce spune multe despre gradul de interes al oamenilor pentru așa-zisa activitate politică.
Și mai trist este că 62 la sută dintre intervievați ar fi fericiți cu un parlament mai simplu, format din unu-două partide. Adică PSD și PNL, după cum arată sondajele. Mãrturisesc că este șocant să citesc o astfel de preferință.
Ce să mai zicem că PSD reprezintă cel mai bine interesele străzii dar este și cel mai apropiat de Rusia? Într-o traducere aproximativă, interesele străzii și apropierea de Rusia sunt perfect compatibile.
Cireașa de pe coliva politicienilor actuali (că de tort nu poate fi virba) este preferința clară a românilor pentru defunctul PCR, fapt pentru care nici n-o să vedeți un partid înregistrat cu cuvântul comunist în denumirea lui, deși Occidentul e plin de astfel de formatiuni. Numai noi suntem mai catolici decât Papa și asta spune multe despre cum patru milioane de posesori de carnete roșii de partid (minus doi) s-au transformat peste noapte în apostoli ai democrației și economiei de piață, înțelese ca anarhie, furt și distrugere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s