PICĂTURA DE OTRAVĂ: Întâmplător sau nu, identificarea cauzei îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș îi scoate basma curată pe medici


Situația se prezintă în felul următor: specialiștii de la București ne-au liniștit în privința cauzei îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș. De fapt, s-au liniștit mai mult pe ei. Nu e o infecție spitalicească, nu are origine virală și nu e din cauza vaccinurilor. Adică medicii nu au nicio legătură cu dramele din familiile micuților.

Mai departe e așa: vinovată de îmbolnăvirea gravă a bebelușilor e un tip de bacterie e-coli, cu acțiune virulentă și cu timp mare de incubare. Cam atât știu medicii. Plus un set de recomandări generale, care țin de igiena generală și de prepararea corectă a legumelor, fructelor, lactatelor, cărnii. Adică a tot ce se bagă în gură.
Problema este că toți copiii care s-au îmbolnăvit sunt din Argeș. Și care, mai mult ca sigur, nu mănâncă numai alimente din Argeș. Că nu s-a inventat încă un județ românesc autonom, unde să se producă de toate pentru toți. Asta pe de o parte. Pentru că pe partea cealaltă, e greu de crezut că, dacă există probleme de igienă, ele sunt doar în Argeș. În timp ce, să zicem, în Teleorman, în Olt, în Vaslui și în Tulcea (am dat patru județe la întâmplare, puteau fi oricare altele), totul strălucește de curățenie și mămicile pregătesc hrana bebelușilor numai cu mănuși chirurgicale. Plus că majoritatea copiilor suferinzi nu provin din familii sărace, unde apa și săpunul ar putea fi o problemă.
În tot cazul, chiar dacă doctorii susțin că știm cauza, dar nu știm ce a provocat, de fapt, îmbolnăvirile, rămâne o rușine faptul că o serie de responsabili din domeniu, în frunte cu ministrul Sănătății, managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești și conducerea Direcției de Sănătate Publică Argeș refuză să demisioneze, neasumându-și nicio culpă morală pentru moartea unor bebeluși. Ăsta este chipul hidos al medicinii românești și, dacă societatea civilă nu face presiuni continue, sunt slabe speranțe să se schimbe ceva.
Vă reamintim că zeci de milioane de batoane de ciocolată produse de compania Mars au fost retrase de la vânzare din 55 de țări europene după ce un neamț a găsit într-un baton urme de material plastic. Într-un singur baton! Nimeni nu a murit și nimeni nu a ajuns la spital.
Vă dați seama ce otrăvuri mâncăm noi? Cui îi pasă? Câți români reclamă calitatea necorespunzătoare a unor alimente? Iar dacă reclamă, ce se alege de respectivele reclamații? Niște amenzi simbolice și circul merge mai departe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s