PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ungurii fac referendum pe tema cotelor obligatorii de migranți. Noi facem sluj!


Guvernul condus de premierul Viktor Orban vrea să consulte populația pe tema cotelor obligatorii de migranți. Întrebarea de la referendum ar urma să sune așa: “Vreți să permiteți UE să impună ca obligatorie mutarea unor cetățeni care nu sunt unguri în Ungaria, fără aprobarea Adunării Naționale?”.

Este, totuși, o chestiune de demnitate să mai întrebi și cetățenii din când în când câte ceva. Mai cu seamă dacă acel ceva are legătură cu viitorul țării lor. Și la noi există posibilitatea organizării unor referendumuri, numai că procedura este folosită extrem de rar. A fost unul în 2009, pentru Parlament unicameral cu 300 de membri, și două pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Nu comentăm rezultatele lor, pentru că totul s-a dovedit o comicărie. Iar dacă s-ar organiza la noi un referendum similar cu cel din Ungaria, cu siguranță că românii nu ar fi de acord cu cotele obligatorii, dar nici nu ar fi încântați ca deciziile în acest sens să fie luate de Parlament, care se bucură de o cotă de popularitate minusculă.
La vremuri noi, tot noi! Cam la atât se reduce angajamentul partidelor mari de a veni cu alte figuri, mai puțin uzate, în campaniile electorale din acest an. PNL l-a desemnat candidat la Primăria Capitalei pe Ludovic Orban, care a mai fost câte ceva din toate, în locul europarlamentarului Cristian Bușoi, care chiar aducea un pic de aer proaspăt. Iar PSD se pregătește să-l susțină la aceeași primărie pe Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului și liderul ALDE, care pare a fi bun pentru orice funcție. Cu asemenea dinozauri băgați la înaintare, sunt puține șanse ca bucureștenii să fie scoși din case în ziua votului. Dar nu contează, legea permite alegerea primarilor indiferent de cât de nereprezentativ este votul.
Și o pată de culoare pe ziua de azi. Romeo Beja, lider al ortacilor la Mineriada din 1999, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în 2005, pentru rolul jucat atunci. Dar înainte de pronunțarea sentinței, a fugit din țară și dus a fost pentru 11 ani. Numai că acum s-a prezentat într-un alt caz, unde a fost citat, la Curtea de Apel București. De unde a fost săltat de polițiști și dus în pușcărie. Câtă minte trebuie să aibă acest Beja ca să stea ascuns 11 ani, după care să vină fix în gura lupului? Cred că răspunsul ar putea să-l dea și un copil: zero.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s