PICĂTURA DE OTRAVĂ: Nu vă amăgiți degeaba, tot cine trebuie va câștiga alegerile!


Mărturisesc că toate discuțiile astea despre alegerea primarilor într-un sau în două sunt, după părerea mea, o gargară pentru fraieri. Dacă un primar a condus catastrofal o localitate, nu văd niciun motiv pentru care nu ar putea fi învins din prima. Ce rost are să ne jucăm de-a alianțele în turul al doilea? Și ce alianțe sunt acelea care se fac peste noapte? Care sunt dedesubturile lor? Și, până la urmă, primarul nu conduce singur un oraș sau o comună. El e un fel de șef al Executivului local. Felul în care se cheltuiesc banii se hotărăște în Consiliul Local. Acolo e adevărata bătălie politică, de care se vorbește mult prea puțin. Este aproape inutil să alegem un primar independent, dacă el nu se poate bizui pe o majoritate în consiliu. Dacă nu are suficienți consilieri de partea sa, se poate ajunge repede la un blocaj.

Dacă primarul în funcție pare a fi favorit în primul tur, ce-i împiedică pe outsideri să renunțe la orgolii și să abandoneze candidaturile cu excepția aceluia care să rămână în cursă și să câștige? Adică ei s-ar putea juca de-a turul al doilea încă din primul tur.
De fapt, noi nu vrem să acceptăm deschis că românii nu sunt sensibili la corupție. Nu sunt dispuși să sacrifice un primar pentru că are probleme cu justiția. Sau pentru că se spune că a ciordit. Acum ce să fi făcut cu mormanul ăla de bani care i-a trecut pe la nas, să nu-și tragă și el o viloacă sau o mașinuță de lux? Păi ce, găsim vreunul care să nu facă la fel? Măcar ăsta s-a umplut de bani, dacă vine altul, înfometat, o luăm de la capăt. Cu o asemenea optică față de corupție, cu o asemenea îngăduință față de infractori, slabe speranțe să schimbăm ceva, în oricâte tururi ar avea loc alegerile.
Și un sfat pentru cei care înființează de zor partide, bazându-se pe noile prevederi legale în vigoare. Specialiștii susțin că e nevoie de un buget anual de 2 milioane de euro pentru un partid nou, aflat la început de drum. Și că o astfel de formațiune ajunge la maturitate în cinci ani. Dacă puteți pune la bătaie 10 milioane de euro, foarte bine. Dacă nu, orice sumă investită e pierdută.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s