PICĂTURA DE OTRAVĂ: Să facem cunoștință cu INTANGIBILII


Gata. S-a făcut dreptate. Bestia va înfunda pușcăria. Torționarul Alexandru Vișinescu, comandant al lagărului de exterminare de la Râmnicu Sărat în urmă cu mai bine de cinci decenii, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime oribile. Judecătorii Curții Supreme l-au degradat militar, transformându-l într-un simplu soldat. În plus, va fi obligat să plătească despăgubiri substanțiale victimelor.

Numai că în cazul Vișinescu ne facem că plouă cu prea multă seninătate. Sistemul impus în România dupå cel de Al Doilea Război Mondial a fost unul bazat pe o organizare de tip militar, cu o ierarhie strictă, condus de activiștii partidului unic și, în perioada de care vorbim, și de consilierii sovietici. Victimele lui Vișinescu au fost reținute și anchetate cu brutalitate de agenții Securității. Ulterior, au fost judecați sumar, pe baza unor dosare confecționate de procurori care nu aveau nici cea mai mică preocupare să respecte drepturile acuzaților. Sentințele veneau în plic și judecătorii trebuiau doar să găsească articolele din Codul Penal.
Ar mai fi de spus aici și că este jignitor pentru foștii deținuți să tot spunem că ei au fost condamnați fără motiv. Uneori, a fost vorba de organizații de tip militar care au luptat împotriva regimului comunist, de susținerea financiară a unor astfel de organizații, de încercarea de a transfera averi considerabile peste hotare, de propagandă împotriva autorităților nou-instaurate. Toate acestea erau considerate infracțiuni în acea vreme și cei vinovați erau condamnați la ani grei de închisoare.
Ajunși în pușcãrii, deținuții erau supuși unui regim de exterminare. Dar comandantul închisorii executa ordinele primite de la partid și tot ce făcea era strict supravegheat de ofițerii politici din penitenciar, de șefii din Ministerul de Interne și de activiștii de partid, care veneau mereu în controale neanunțate. Vișinescu era la capătul firului. Vinovăția sa este neîndoielnică. Nimeni nu l-a obligat să fie director de închisoare. I-a plăcut să se joace cu viețile unor oameni, acum a venit momentul să plătească.
Cum procedăm, însă, cu ceilalți? Judecători, procurori, securiști, activiști PCR. O grămadă de indivizi a căror abjecție o întrece pe cea a lui Vișinescu. De ăștia nu ne atingem. De ce? Foarte simplu. Ei sunt chiar rețeaua mafiotă care a îngenuncheat România după evenimentele sângeroase din decembrie 1989. Sunt, adică, intangibili.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s