PICĂTURA DE OTRAVĂ: Războiul din Siria, generat de unii, plătit de alții


În această seară ne vom opri din nou la spionoasa problemă a migranţilor. Asta ca să ştim ce ne aşteaptă în acest an.

Forţele guvernamentale siriene, cu sprijin aerian rusesc şi cu susţinere la sol din partea militanţilor Hezbollah şi a consilierilor iranieni, au declanşat o ofensivă puternică pentru recucerirea oraşului Alepo. Acesta este al doilea oraş din Siria, ca mărime, ocupat de grupări islamiste moderate, susţinute de Turcia, Statele Unite şi Arabia Saudită. Ca să fim mai clari, nu e vorba de jihadişti ai Statului Islamic.
Asta se întâmplă exact când, la Geneva, demaraseră negocieri de pace, cu participarea autorităţilor de la Damasc şi ai Opoziţiei moderate, moderate de Naţiunile Unite.
Bombardamentele ruseşti şi evoluţiile de la sol au dus la întreruperea negocierilor, care reprezentau o firavă şansă de a se ajunge la pace.
Pe latura umanitară, zeci de mii de locuitori din Alepo au fugit spre graniţa cu Turcia, în speranţa de a-şi salva viaţa. Nu mai au case, nu au ce mânca, sunt disperaţi. Dar turcii nu deschid graniţele. Ei au promis să construiască un orăşel de corturi, de partea siriană a frontierei. Dar pe lângă corturi, mai e nevoie şi de hrană, apă, medicamente.
Poate câştiga regimul Bashar al-Assad acest război, beneficiind de un substanţial ajutor rusesc (avioane, armament, muniţie, experţi, instructori)? Pot asista pasive țările care au oferit sprijin grupărilor anti-Assad la acest dezastru? Evident că, în termenii de astăzi, nu există nicio șansă ca acest război să se termine în viitorul apropiat. Dacă trupele lui Assad avansează, celorlalți le rămân atentatele teroriste.
Mult mai înțelept ar fi să se ajungă la concluzia că nu poate exista o victorie pe teren și să se semneze un armistițiu care să permită negocierile.
Altfel, milioane de refugiați vor continua să se reverse în Europa. Și cu siguranță printre ei vor fi destui care sunt dispuși la orice pentru a strica liniștea pe aici. Și nimeni nu-i va putea opri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s