PICĂTURA DE OTRAVĂ: Unirea, sub formă de cai verzi pe pereți


Nebunia cu Unirea a ținut trei-patru zile. În binecunoscutul stil românesc. E drept că tot așa de repede s-au sfârșit și manifestațiile de la Chișinău. Ziceai că acum ia foc Parlamentul și praful se alege de Plahotniuc. Și asta se întâmpla la minus 15 grade. Acum, la plus 15, nu mai e nici țipenie de protestatar la Chișinău. Dacă ne întoarcem puțin în timp și ne aducem aminte de manifestațiile din centrul Bucureștiului, născute din tragedia de la Clubul Colectiv, vom vedea că aceste tipuri de proteste se nasc, trăiesc și mor exact atunci când e cazul, fără nicio legătură cu situația din teren. Ca și cum ar exista niște dirijori din umbră. 

Ca să înțelegem cum e treaba cu Unirea, trebuie să analizăm cum stau lucrurile la București și Chișinău. Una e dorința și alta e putința. Majoritatea locuitorilor din Republica Moldova nu vor unirea cu România. Cei mai mulți basarabeni îl au ca idol politic pe Vladimir Putin. Cele mai influente partide politice de peste Prut sunt cele conduse de apropiații Moscovei, Dodon și Usatîi. Rusa e practic a doua limbă oficială. Constituția R. Moldova consacră principiul neutralității militare. Și peste toate mai e Transnistria, a cărei apartenență la R. Moldova e pur formală. Ne unim, la o adică, și cu Transnistria? Atunci ar însemna să importăm instabilitate și baze rusești, lucru de neconceput pentru o țară NATO.
E clar că discuțiile despre Marea Unire nu pot fi purtate cu Chișinăul, ci cu Moscova. Numai că relațiile româno-ruse sunt la un nivel foarte scăzut, îndeosebi după finalizarea bazei de la Deveselu.
Atunci ce rost are să vindem iluzii și să amețim oamenii degeaba? Naționalismul nu exclude pragmatismul și o logică impecabilă, care să țină seama de realități. Dacă vorbim de Unire, de ce nu pomenim și de nordul Bucovinei, teritoriu care ni s-a furat fără a fi fost inclus măcar în protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov? Sau când e vorba de Ucraina, nu e voie de la stăpânire?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s