PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cui foloseşte baza de la Deveselu?


Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a explicat, ieri, într-o întâlnire cu jurnalişti români, cum stau lucrurile cu baza de la Deveselu. Sistemul antirachetă montat de americani în inima Olteniei nu este direcţionat împotriva Rusiei, scopul acestuia fiind de a contracara posibile ameninţări cu rachete balistice din partea Iranului sau, pe viitor, şi din partea altor state din Orientul Mijlociu. Dl Klemm a spus că Iranul a ajuns la un acord cu comunitatea internaţională privind programul său nuclear, dar care nu include şi rachetele balistice ale Teheranului.

Problema este că acest tip de raţionament nu răspunde la principalele obiecţii ale Moscovei: de ce nu s-a creat un sistem antirachetă comun la nivel european şi dacă, în cazul unui conflict major, pe rampele de la Deveselu nu pot fi montate rachete de croazieră de tip Tomahawk, cu rază mică şi medie de acţiune, care pot avea inclusiv încărcătură nucleară?
Degeaba se fac americanii că plouă, pentru că aceste întrebări, la care ruşii nu au primit răspunsuri, duc la transformarea sudului României într-o ţintă potenţială a rachetelor strategice ruse, una singură dintre acestea fiind suficientă pentru a transforma ţara noastră într-un pustiu. Acestea nu sunt ipoteze, ci declaraţii oficiale ale unor comandanţi militari ruşi de rang înalt sau ale unor apropiaţi ai lui Vladimir Putin şi nimeni nu ar trebui să se îndoiască de seriozitatea lor.
Dacă ne imaginăm un conflict nuclear în care ambele părţi ar dispune de un număr relativ egal de rachete, sigur că perspectiva ca unele rachete ruseşti să fie distruse pe teritoriul european, la puţin timp după lansare, este de natură să strice echilibrul dintre cele două superputeri.
Dar cum România nu are nimic de spus în treaba asta, noi neavând o mişcare pacifistă, rămâne să privim ca spectatori acest spectacol al declaraţiilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s