PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cu oricâte tururi de scrutin, tot acolo ajungem!


Toată lumea preocupată de politică s-a înfierbântat pe tema alegerii primarilor. Tot Parlamentul a votat într-o veselie ca primarii să fie aleși într-un singur tur. Marele Mut a promulgat legea fără så zică nici pâs.

Mai încoace, liberalii, dar și partide mai mici, precum Mișcarea Populară, după ce și-au făcut calculele, au ajuns la concluzia inversă. Sunt necesare două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Și ca să se împlinească voința lor, premierul Dacian Cioloș ar trebui să-și arate mușchii și să-și asume răspunderea în fața Legislativului. Un meci în stilul totul sau nimic. Pesediștii au sărit ca arși. Dacă trece o astfel de lege, ei se retrag de la alegerile locale. Variantă care nu poate să existe decât în capul lui Dragnea, pentru că nu văd primar pesedist care să plece de la borcanul cu miere.
În fond, despre ce e vorba? Să dăm un exemplu. Primarul X al comunei Cutare este ales într-un tur cu 40 la sută din cei 40 la sută locuitori care se prezintă la urne. Dacă sunt 5.000 de cetățeni cu drept de vot, asta înseamnă 800 de voturi. Pe locul al doilea se situează Y, cu 30 la sută, pe poziția a treia – Z, cu 15 la sutå, pe a patra – A, cu 10 la sutå, pe a cincea – B, cu 5 procente. X este și primarul în funcție. Dacă avem două tururi, noi presupunem că Z și A se coalizează cu Y. Dar nu e deloc obligatoriu.
Iar dacă X, primar de 12 ani, a furat de-a rupt, tratează oamenii din balon, și-a tras o vilă impunătoare, are limuzină de lux și copiii i-a dat la studii în străinåtate, o ține în chefuri, vinde alimentele primite ca ajutoare și are dotare o amantă la oraș, toate chestiile fiind prezentate și de presa locală, iar sătenii īl votează într-o veselie, individul nu va fi dat jos nici în nouă tururi de scrutin, nu în două. Asta e România, unde corupția și șmecheriile sunt mai degrabă invidiate decât condamnate. Pentru ca toți acești nenorociți (și nu e vorba numai de primari) să se îmbogățească cu nerușinare, a fost nevoie și de o turmă de oi. Milioane de oi, fericite dacă au iarbă de păscut.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s