PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ministerul Justiției pune carul înaintea boilor


Ministerul Justiției a pus în discuție publică un proiect de Ordonanță de Urgență care stabilește ca deținuții care scriu cărți să nu mai beneficieze de avantaje. Astăzi, o carte așa-zis științifică scrisă și publicată la o editură autorizată poate să însemne reducerea pedepsei cu 30 de zile. Cum astfel de cărți se scriu pe bandă rulantă, de la o vreme încoace, deținuții de lux au beneficiat de reduceri babane.

În loc să analizeze cum se cuvine acest circuit al corupției (recomandare cadru universitar, îndrumare specialist pe parcursul redactării cărții, conducerea penitenciarelor, patronii editurilor, judecători), Raluca Prună vrea să taie în carne vie. Să pună pe același plan profesori care au scris cărți toată viața (Gheorghe Mencinicopschi, Dan Voiculescu) și jurnaliști recunoscuți (precum Dan Diaconescu) cu indivizi care abia știu să citească pe silabe și care s-au trezit autori de cărți peste noapte.
Dacă pedepsele pot fi scăzute pentru muncă fizică, atunci același principiu trebuie să funcționeze și pentru diverse activități intelectuale. Trebuie umblat la cuantum, la condiții, la controlul lucrărilor, dar nu e deloc cazul să interzicem o activitate pentru că nu ne convine să o supraveghem cum se cuvine. Și de ce, pânå la urmă, cărțile științifice sunt mai presus de cele de ficțiune, de poezie sau de jurnalele de călātorie, să zicem? Aici trebuie umblat. Și nu la interzicerea unui principiu: reducerea pedepsei pentru muncă prestată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s