PICĂTURA DE OTRAVĂ: Pentru cine bat clopotele la Chişinău?


Azi, la Bucureşti şi Chişinău se iese în stradă. Maxima termică în capitala României va fi de minus 10 grade, iar în cea a Republicii Moldova – de minus 7 grade.

La noi este anunţat un singur miting, promis de mai multă vreme de Asociaţia Cadrelor Militare Disponibilizate şi în Rezervă, în fruntea căreia se află vocalul colonel Mircea Dogaru. Organizatorii au anunţat că vor aduce în Piaţa Victoriei în jur de 25.000 de protestatari. Dogaru şi oamenii săi au o problemă cu pensiile militare, care se recalculează după o nouă formulă, ce scade puţin din miile de lei cu care se pensionează ofiţerii. Slabe speranţe ca o astfel de cauză să facă mai mulţi români să se solidarizeze. Altele sunt grijile românilor, nu pensiile de 3.000 de lei şi mai bine ale militarilor. Sigur că Dogaru, foarte zgomotos de felul lui şi care dă tare de câte ori este invitat într-un studio de televiziune, spune că până aici le va fi guvernanţilor şi că ei, burtoşii pensionari militari, vor pune cu botul pe labe acest guvern de import. Oricum, mâine, vor pune cu botul pe labe cel mult o clădire, Cioloş şi ai ai lui fiind puţin plecaţi pe la Iaşi, unde se vor prinde în Hora Unirii cu Iohannis, dar şi cu liderii principalelor partide politice. Şi o estimare din partea noastră. Nu vor fi 25.000 de mitingişti, ci doar vreo trei mii şi vor pleca aşa cum vor veni, adicătelea cu mâinile goale.
Altfel stau lucrurile la Chişinău. Acolo, presa s-a aşezat în tranşee încă de astăzi. Zona controlată de Vladimir Plahotniuc (care include televiziuni, posturi de radio, ziare, inclusiv online) scrie sau vorbeşte despre planurile lui Putin de a pune laba pe Republica Moldova, de probabilitatea unor provocări şi confruntări, de apropiata vizită a premierului Filip la Bucureşti (a se traduce ROMÂNIA E CU NOI), de ruşinoasa combinaţie dintre pro-ruşii lui Dodon şi Usatîi cu pro-europenii de la Platforma DA, dar şi de un miting uriaş, cu 50.000 de participanţi, mâine la Chişinău. Miting unde oamenii vor cânta ode noului Guvern, care, dacă nu aţi aflat, va scădea preţurile la combustibili şi energie electrică, va mări pensiile şi salariile şi, în general, va da de toate pentru toţi.
Zona dirijată de Dodon şi Usatîi, că independenţi nu există, îi dă cu afacerile oligarhului proxenet, cu corupţia care ucide, cu mizeria morală a politicienilor pro-europeni, cu instalarea pe ascuns a guvernului nelegitim, cu necesitatea imperioasă a alegerilor anticipate. Dar mobilizează lumea şi la mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde e musai să vină toţi moldovenii.
Ideea lui Plahotniuc de a-şi mobiliza suporterii pentru o manifestaţie de sprijn este absolut neinspirată, putând să fie, într-adevăr, momentul declanşării unor ciocniri violente între cele două tabere sau al coalizării lor într-o singură direcţie. Să nu uităm că şi Nicolae Ceauşescu a fost de acord cu organizarea unui miting la Bucureşti pe 21 decembrie, care a fost preluat, din mers, de conspiratori şi a dus la un final tragic pentru el. Mai avem şi exemplul Maidanului de la Kiev, unde lucrurile au degenrat exact când a fost necesar. Mai multă lume în stradă, mai multe şanse ca organizatorii din umbră să-şi facă jocurile. Dacă estimările se vor dovedi corecte, pe străzile din Chişinău ar putea fi, mâine, în jur de 150.000 de oameni. Care, dacă vor porni pe un anumit drum, nu vor mai putea fi opriţi de nimeni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s