PICĂTURA DE OTRAVĂ: Noi decidem dacă alegerile din acest an sunt inutile


Mai avem puţin şi ne ducem iar la vot. În mai vom alege aleşii locali şi în noiembrie, parlamentarii. Jocurile sunt făcute. Partidele mari, adică PNL şi PSD, se fac că se reformează. Numai că, de această dată, la generale, votul va fi pe listă. Adică va fi mai mult politic şi mai puţin nominal. De locurile eligibile are grijă partidul. Omul, când merge în cabina de vot, face o alegere politică. Şi, pentru ca totul să meargă conform planului, dezbaterea publică trebuie acaparată de PSD şi PNL. Toţi ceilalţi au parte de cât mai puţine apariţii la televiziune. Singurele apariţii care contează. La locale vom avea alegeri pentru primari într-un singur tur de scrutin, opţiune care-i favorizează pe deţinătorii funcţiilor şi care nu lasă loc pentru coalizarea forţelor mai mici în turul al doilea.

Pentru alegerile parlamentare, s-a mai schimbat câte ceva prin legislaţie, în sensul că partidele pot fi înfiinţate mult mai uşor. Dar nu s-a umblat la prag, care a rămas tot la cinci la sută, făcând imposibilă accederea în Parlament a formaţiunilor nou înfiinţate, obligate să intre în competiţie fără structuri puternice în teritoriu şi fără a beneficia de sponsori generoşi, care nu au motive să investească în ceva fără nicio perspectivă.
Aşa că în viitorul Parlament, PNL şi PSD vor deţine aproape 75 la sută din mandate, după redistribuire, fiind urmate de UDMR, cu ale sale şase procente şi, eventual, de UNPR, ALDE şi Mişcarea Populară. Iar dacă voturile naţionaliştilor nu se vor împrăştia, s-ar putea să intre în Parlament şi Partidul România Unită, condus de deputatul Bogdan Diaconu, cel mai avansat din punct de vedere al organizării şi al clarităţii mesajului pe zona aceasta.
Adică vom avea un peisaj foarte asemănător cu cel de astăzi şi aceeaşi orientare, atât în plan extern, cât şi în plan intern.
Şi dacă aşa stau lucrurile, ce putem face pentru a schimba totuşi ceva? Trebuie să învăţăm să participăm la viaţa publică. Să nu-i lăsăm în pace pe aleşi. Să nu spunem că oricum nu contează. Să ne organizăm, să le scriem, să participăm la şedinţele Parlamentului şi consiliilor locale, să-i determinăm pe senatori şi deputaţi să se întâlnească cu alegătorii, să participăm în număr mare la proteste de stradă, atunci când e cazul. Să fim cetăţeni români cărora le pasă de ţara lor şi să determinăm o schimbare în bine începând cu noi înşine. Altfel, tot aşa vom fi şi peste patru ani. Doar că, între timp, se vor mai fi furat alte miliarde de euro, în timp ce milioane de români vor face foamea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s