PICĂTURA DE OTRAVĂ: Guvernul vrea să pună impostorii-deţinuţi în aceeaşi găleată cu scriitorii pe bune din închisori


Situaţia cărţilor ştiinţifice publicate din spatele gratiilor comportă mai multe planuri de discuţii.

Ancheta demarată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu poate duce decât la un singur rezultat. În condiţiile din închisorile româneşti este aproape imposibilă redactarea de lucrări ştiinţifice. Deţinuţii au un program foarte strict. Toate activităţile sunt trecute într-o fişă. Aşa s-a putut observa că unele cărţi au fost scrise în câteva ore. Iar autorii lor sunt, în unele cazuri, oameni care nu au scris niciodată corect în limba română. Persoanele eliberate cu câteva luni mai înainte decât le era sorocul se vor întoarce după gratii, pentru a efectua restul de pedeapsă. Şi vor avea de făcut faţă unor noi procese, pentru cazul în care se va dovedi că nu ei sunt autorii cărţilor respective. Urmează, la mică distanţă, profesorii universitari care i-au girat, administraţia penitenciarelor care a dat aviz pentru eliberare înainte de termen, deşi ştia că nu se pot scrie cărţi în două-trei ore, dar şi judecătorii care au emis sentinţele de eliberare, fără a verifica realitatea documentelor din dosare. Rămân banii (nu puţini!) implicaţi în acest circuit, bani de care nu sunt străine nici editurile şi care nu vor fi scoşi la lumină niciodată.
Totuşi, ideea de a se emite o ordonanţă de urgenţă care să interzică reducerea pedepselor pentru cei care scriu cărţi în timpul detenţiei este complet anapoda. Măcar pentru faptul că în închisori se află şi jurnalişti, profesori universitari şi oameni de ştiinţă (precum profesorul Gheorghe Mencinicopschi) care ştiu şi pot să scrie cărţi. Ceea ce e mai greu de înţeles e de ce trebuie să fie ele neapărat ştiinţifice? De ce o lucrare belestrică, un volum de memorii sau o traducere după un mare nume al literaturii universale nu pot fi luate în calcul la reducerea pedepsei? Şi ar mai fi şi calculul acestor reduceri. Numărul de ore lucrate la o carte să se transforme în zile de reducere a pedepsei, fără a se putea depăşi 30 de zile pentru o carte. O zi de reducere ar putea fi echivalată cu 4-6 ore de muncă la o carte.
Dacă nu se va proceda aşa. totul va semăna cu o răzbunare la adresa deţinuţilor care chiar trudesc, din închisoare, la scrierea unor cărţi. Să fie identificaţi impostorii, dar să nu li se pună pumnul în gură şi celor care au ceva de spus şi chiar sunt în stare să o facă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s