PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cui i-e frică de Corneliu Zelea Codreanu?


În Germania a fost retipărită cartea de căpătâi a lui Adolf Hitler, MEIN KAMPF. Scrisă în cea mai mare parte în închisoare, în al treilea deceniu al secolului trecut, MEIN KAMPF a slujit drept bază teoretică regimului nazist, fiind plină de acuzaţii la adresa evreilor, vinovaţi de tot ce e rău pe pământ.

codreanu

Cartea apare cu adnotări ştiinţifice, care fixează cadrul istoric şi explică evenimentele de atunci, scopul retipăririi ei fiind înţelegerea Holocaustului şi a guvernării brutale a lui Hitler.
Culmea este că iniţiatiava a fost sprijinită chiar şi de unele organizaţii evreieşti, în ciuda faptului că în Germania există legi care condamnă incitarea la violenţă şi care interzic svastica şi alte simboluri naziste.
Şi un ultim amănunt, cu siguranţă mai puţin cunoscut. MEIN KAMPF este citată adesea, într-un context favorabil, în mediile islamice radicale, fiind chiar tipărită în ţări precum Iranul, şi a avut parte de elogii, fiind foarte bine vândută şi în librării, în Uniunea Sovietică, acum vreo opt decenii. Vă daţi seama în ce hal de buimăceală erau comuniştii anilor 30 din secolul trecut, când lumina se lua numai de la Moscova şi când tătucul Stalin îşi exprima admiraţia, de câte ori avea ocazia, pentru cancelarul Adolf Hitler.
Acum să ne întoarcem acasă. S-a adoptat în grabă şi fără o justificare reală o lege care interzice, practic, pomenirea în spaţiul public a unor figuri istorice precum Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, Ion Antonescu, Nicolae Ceauşescu. Sigur că legea e idioată, fiindcă, aşa cum am văzut şi la nemţi, perioadele din istorie care nu ne convin nu pot fi ascunse sub preş, ca şi când nu ar fi existat. Partea tipic românească în povestea asta este că în timp ce numele lui Codreanu, Sima şi Antonescu nu le poţi auzi cu niciun chip pe vreun post de televiziune (fie şi cu sens negativ), lăudătorii lui Ceauşescu nu au nicio jenă să iasă în faţă. Eu nu spun aici că Nicolae Ceauşescu a fost mai bun sau mai rău decât Corneliu Zelea Codreanu pentru Istoria acestui Neam. Întreb doar de ce pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă? Poate şi pentru că, în actualul context internaţional, în timp ce renaşterea comunismului e o himeră, relansarea naţionalismului creştin, ca doctrină politică alternativă, este o variantă despre care e bine să ştie cât mai puţini români.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s