PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cam pe la ce oră a zilei de 22 decembrie 1989 a trecut Iulian Vlad de partea Revoluţiei?


Iulian Vlad, fostul comandant al Securităţii ceauşiste, susţine, de când a început să deschidă gura pe tema asta, că oamenii săi au fost de partea Revoluţiei. Sigur că este discutabil de când a început Revoluţia Securităţii, dar este mult mai clar cine a ieşit învingător din evenimentele care au însângerat România în decembrie 1989. În niciun caz nu oamenii care au ieşit în stradă pentru o schimbare reală în ţara noastră.

Securiştii, zice Vlad, s-au retras din dispozitivul de apărare a sediului Comitetului Central, au depus armele la rastele şi au permis accesul populaţiei în clădirea unde se afla conducerea PCR.
Dar, potrivit stenogramei şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din 22 decembrie, ora 10, Iulian Vlad este alături de Nicolae Ceauşescu, fiind de acord cu instituirea stării de urgenţă, pe care o propusese acesta. Şi nu îl contrazice nici când Ceauşescu spune că generalul Milea, care tocmai se sinucisese, „a lucrat în strânsă legătură cu străinii”.
Vlad a spus că i-a furnizat informări olografe lui Ceauşescu până în ultimele ore de domnie ale acestuia. Atunci înseamnă că Nicolae Ceauşescu a ştiut tocmai de la Iulian Vlad că evenimentele au fost puse la cale de forţe străine. Din seara de 20 decembrie 1989, Timişoara era un oraş liber, unde o parte a Armatei pactizase cu revoluţionarii. Iar în dimineaţa zilei de 22 decembrie, un număr impresionant de muncitori de pe principalele platforme industriale ale Bucureştiului se îndrepta spre centrul oraşului. L-a informat Iulian Vlad pe Nicolae Ceauşescu despre aceste evenimente sau, cum nu ar fi deloc exclus, îl intoxica în continuare cu „intervenţia străină”?
Când Ion Radu îi spune lui Ceauşescu că manifestanţii au pus mâna pe sute de pistoale mitralieră, prin dezarmarea unui batalion pe şoseaua Kiseleff, Vlad tace mâlc, deşi ar fi trebuit să fie cel mai informat dintre cei prezenţi. În cele din urmă, manifestanţii nu aveau să tragă niciun foc de armă asupra clădirii Comitetului Central.
Securiştii au sărit din barcă atunci când nu au mai avut încotro. Dacă ar fi deschis focul pentru a-l apăra pe Ceauşescu, atunci când sediul CC al PCR era asediat de mii de oameni, s-ar fi înregistrat un număr mare de morţi, dar securiştii nu ar mai fi putut fi, cu certitudine, oamenii de afaceri prosperi de astăzi.
Ce s-a întâmplat până în 22 decembrie 1989, ora 10 şi ceva, e o altă poveste. La Timişoara, securiştii au ridicat răniţi din spitale şi i-au anchetat. Şi tot ei sunt aceia care au coordonat operaţiunea prin care 42 de oameni ucişi în luptele de stradă au fost transportaţi la Bucureşti, incineraţi şi cenuşa lor a fost aruncată la canal. La Bucureşti s-a demonstrat că, dacă un lanţ de trăgători precum cel de pe Bulevardul Magheru deschide focul asupra unei mulţimi, mai nimeni nu scapă cu viaţă. Deci nu aşa s-a murit în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. Plus sutele de arestări operate de persoane în civil şi brutalitatea anchetelor din noaptea respectivă.
Întrebarea pentru Iulian Vlad e simplă: dacă oamenii s-ar fi speriat şi pe 22 decembrie, dimineaţa, nu întrerupeau activitatea şi nu veneau în centrul oraşului, Securitatea ar fi continuat anchetele şi ar fi rămas de partea lui Ceauşescu sau nu? Cred că oricine poate să dea răspunsul corect la această întrebare, inclusiv Iulian Vlad.
Mai jos puteţi citi, în formă integrală, documentul la care facem referire în textul nostru.
……………………………………………………………….

Stenograma şedinţei CPEx al CC al PCR din 22 decembrie 1989, ora 10.00

Participanţi: Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu, Manea Mănescu, Emil Bobu, Constantin Dăscălescu, Ion Dincă, Ştefan Andrei, Ion Radu, Lina Ciobanu, Ioan Totu, Paul Niculescu-Mizil, Ludovic Fazekaş, Dumitru Popescu, Gheorghe (Gogu) Rădulescu, Silviu Curticeanu, Mihai Gere, Nicolae Giosan, Ana Mureşan, Suzana Gâdea, Ion Stoian, Ioan Ursu, Tudor Postelnicu, Iulian Vlad.

Au lipsit tovarăşii: Ion Coman, Ilie Matei, Cornel Pacoste, Ioan Toma (trimişi „să ia măsuri“ la Timişoara), Nicolae Constantin (trimis la Cluj), Gheorghe Pană (trimis la Braşov), Miu Dobrescu (trimis la Târgu-Mureş), Constantin Olteanu (trimis la Iaşi), Iosif Szasz (trimis la Reşiţa), Gheorghe Oprea (aflat în vizită în Turcia), Barbu Petrescu (era în Piaţă, în faţa sediului CC, încercând să blocheze manifestaţia anti-Ceauşescu), Vasile Milea (care tocmai se sinucisese) şi Gheorghe David.

Nicolae Ceauşescu: Ce-ai făcut, Radu?

Ion Radu: Am fost, aşa cum aţi ordonat. A fost imposibil să intrăm în discuţii. Nu am izbutit să intrăm în uzină. Plecau de la ICEM şi de la Turbomecanica, din Militari. Au plecat şi de la „23 August“. Tovarăşul Avram nu a putut să-i mai reţină. S-a oprit toată activitatea la cuptoare.

Nicolae Ceauşescu: Acum reiese că acţiunea este bine organizată şi pusă la punct. Cu puţin înainte, generalul Milea s-a împuşcat. Aveţi armament în întreprinderi?

Ion Radu: Muniţie nu este. Muniţia am scos-o de la toate întreprinderile din ţară. Dar în momentul de faţă am primit informaţii că pe Şoseaua Kiseleff a fost atacată, sau probabil că a cedat, o unitate militară şi s-au dat arme care pot să înarmeze un batalion şi trei unităţi de foc.

Nicolae Ceauşescu: Generalul Milea a plecat de la mine şi după două minute am fost informat că s-a împuşcat. Având în vedere şi comportarea sa în toată această perioadă, reiese că el, de fapt, a sabotat aplicarea măsurilor şi a lucrat în strânsă legătură cu străinii.
Acest lucru reiese clar. S-a creat o situaţie gravă.În Capitală nu au aplicat nicio măsură, nu au aplicat dispoziţiile date. Şi reiese că tot ce am discutat noi, pentru Capitală, a fost folosit pentru a putea să se organizeze în alte părţi.
Sigur, acum nu este timp să facem discuţii. Vreau să-i întreb pe cei prezenţi aici, din Comitetul Politic Executiv, care este hotărât să lupte şi care nu?

O voce din sală: Luptăm toţi. Ce mai avem de făcut?

Nicolae Ceauşescu: Ce spui, Mizil?

Paul Niculescu-Mizil: Să nu luptăm? Luptăm!

Nicolae Ceauşescu: Cine nu se angajează sau nu s-a angajat faţă de alţii să spună. Că nu se poate merge mai departe aşa!

Tudor Postelnicu: Sunt hotărât să lupt până la urmă, tovarăşe secretar general!

Manea Mănescu: Acesta a fost idealul vieţii noastre, deci vom lupta până la ultima picătură.

Nicolae Ceauşescu: Ce spui, Andrei?

Ştefan Andrei: Luptăm, tovarăşe secretar general!

Nicolae Ceauşescu: Să declarăm imediat starea de necesitate în întreaga ţară. Aceasta este conform Constituţiei şi este dreptul preşedintelui. Nu trebuie să convocăm Consiliul de Stat. Sunteţi de acord?

Constantin Dăscălescu: Eu m-am ridicat în picioare de la început.

Elena Ceauşescu: Dacă eşti de acord cu starea de necesitate?

Constantin Dăscălescu: Altă soluţie nu mai există.

Nicolae Ceauşescu: Atunci, să acţionăm!

Constantin Dăscălescu: Dacă aceştia au pus mâna pe arme, i-au dezarmat pe militari, ce or să facă?

Silviu Curticeanu: Or să tragă. Tragem şi noi! Crezi că au luat armele ca să se uite la noi?

Gheorghe Rădulescu: Din informaţii, coloanele de muncitori au pornit către centru şi trebuie luate măsuri ca să fie evitată vărsarea de sânge.

Constantin Dăscălescu: Am fost şi voi fi alături de dumneavoastră până crăp, dar cred că trebuie să chibzuim dacă tragem în muncitorii cinstiţi.

Ion Radu: Am fost şi aseară, şi acum dimineaţă în zone diferite. Situaţia este deosebit de gravă. Au plecat în masă din fabrici.

Suzana Gâdea: A fost totul organizat.

Ion Radu: Ministrul Vlad spune că, izolat, mai sunt nişte grupuri de militari dezarmaţi.

Elena Ceauşescu: Nu este timp de poveşti.

Ion Radu: O parte din muncitori sunt înarmaţi.

Tudor Postelnicu: Faţă de ceea ce s-a pus în discuţie, ridic şi eu o problemă. Am înţeles de ieri că împotriva muncitorilor nu se va trage. Avem acum această situaţie creată şi noi suntem convinşi că nu muncitorii cinstiţi sunt aceia care vor deschide focul, ci lepădăturile şi pleava. Împotriva acestora nu trebuie să fim indiferenţi.

Ion Dincă: Dacă aceştia dezarmează Armata noastră şi vor să intre în sediu?

Iulian Vlad: Armata nu se lasă dezarmată.

Constantin Dăscălescu: Cei care sunt trădători s-au lăsat dezarmaţi.

Nicolae Ceauşescu: Sigur că nu putem trage în muncitori. Noi suntem reprezentanţii muncitorilor şi nu putem trage în muncitori, dar sunt şi lichele.

Elena Ceauşescu: Cine se lasă dezarmat este ticălos!

Constantin Dăscălescu: Vom vedea dacă masele vin liniştite, dar dacă vin cu arma în mână, atunci să se tragă în ei.

Ion Dincă: Acest ordin mai trebuie transmis o dată.

Tudor Postelnicu: În condiţiile în care se deschide focul împotriva Armatei, aşa cum este prevăzut în Constituţie, atunci se deschide focul.

Nicolae Ceauşescu: Aveţi altă părere?

Paul Niculescu-Mizil: De ce la fabrici activitatea noastră nu s-a simţit?

Nicolae Ceauşescu: Trădătorul Milea este de vină şi probabil mai sunt şi alţii.

Silviu Curticeanu: Acum nu avem timp de pierdut.

Nicolae Ceauşescu: Trădătorul Milea a plecat de aici şi s-a sinucis. I-am spus să se ducă să dea ordin să aducă unităţile militare şi el s-a sinucis. A intrat în sala de comandament şi s-a sinucis şi atunci reiese clar că tot timpul a sabotat şi, de fapt, a acţionat împotrivă, a făcut tot ce se cunoaşte. Noi am hotărât că împotriva intereselor ţării nu există înţelegere.

Manea Mănescu: Cine îi ia locul?

Constantin Dăscălescu: Are grijă şeful statului.

Nicolae Ceauşescu: L-am chemat pe primul adjunct şi este deja la dispoziţia mea. Lucrează aici.

Suzana Gâdea: Eu am văzut aseară nişte tineri neînarmaţi. Puteau fi luaţi, pentru că atunci când a început să se tragă, au fugit. Acum trebuie să avem şi noi bâte să ne apărăm.

Nicolae Ceauşescu: Ce facem?

Iulian Vlad: Procedăm cum aţi spus.

Tudor Postelnicu: Aşa facem.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s