PICĂTURA DE OTRAVĂ: CETĂŢEANUL TURMENTAT, ediţie revăzută şi adăugită


Dacă mulţi observatori se uită în urmă, eu vă propun să privim puţin înainte. În anul ce vine vom avea două rânduri de alegeri. Locale şi parlamentare. Primele se vor desfăşura în luna mai şi ultimele în decembrie. În principiu, alegerile locale sunt considerate un indicator pentru cele generale. Dar, în ţara noastră, nu se va întâmpla nimic spectaculos în 2016. 

Avem, ce-i drept, un guvern de tehnocraţi, care le permite tuturor partidelor să fie în Opoziţie sau la Putere, după cum le e interesul. Dar Guvernul Cioloş are puteri limitate şi lucrează, în teritoriu, cu prefecţii numiţi de fostul Executiv.
Viitorul Parlament va fi tot bicameral (s-a renunţat la revizuirea Constituţiei), dar cu un număr mai mic de membri (450). Cu 50 la sută, însă, mai mare decât ce au votat românii, prin referendum, în 2009. De unde se vede că politicienilor puţin le pasă de votul popular.
De altminteri, asta e foarte clar şi dacă ne uităm cum arată Parlamentul actual. Una am votat la 9 decembrie 2012 şi alta avem. A dispărut alianţa pe care au votat-o aproape 70 la sută dintre români (USL), au dispărut partide (PPDD şi PDL), au apărut altele (PND. M10, Mişcarea Populară), s-au înregistrat migrări de la o formaţiune la alta. Rezultatul votului din 2012 a fost distorsionat, astfel încât multe din opţiunile românilor, exprimate la votul de la sfârşitul anului 2012, s-au volatilizat. Şi nimic nu s-a schimbat pentru ca astfel de manevre să fie împiedicate pe viitor.
Pe vremuri, chiar credeam că atât de cunoscutul personaj al lui Caragiale din piesa O SCRISOARE PIERDUTĂ e turmentat bine atunci când se întreabă EU CU CINE VOTEZ. De altfel, aşa era el interpretat pe scenele româneşti şi în comentariile profesorilor de Literatură din şcoală pentru că, nu-i aşa, pe vremea Împuşcatului, votul era o îndatorire civică şi nu se cădea să ai vreun dubiu.
Dar acum înclin să cred că genialul dramaturg a bătut mult mai departe cu acest CETĂŢEAN TURMENTAT. Care nu era beat deloc, ştia foarte bine despre ce e vorba şi realiza că toţi candidaţii sunt o apă şi-un pământ. În 2016 vom avea mulţi astfel de cetăţeni turmentaţi.

Reclame

Un gând despre „PICĂTURA DE OTRAVĂ: CETĂŢEANUL TURMENTAT, ediţie revăzută şi adăugită

  1. Ca de obicei si de acesta data „banii vorbesc” parafrazind pe cei de la Holograf,deci Coane Iancule nu-ti fa prea Mari iluzii.Zarurile sunt ca si aruncate,pleca ai lor vin ai lor.Nu sunt pesimist dar au radacini inca foarte bine infipte si ca si iarba rea greu VA PIERI aceasta pleava,e nevoie de ierbicid foarte puternic de care dupa parerea mea inca nu dispunem,mai avem de perfectionat industria chimica cu citiva specialisti a car or pregatire sa difere de-a celor existenti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s