PICĂTURA DE OTRAVĂ: România nesimţiţilor versus România amărâţilor


Mie, unul, mi se pare că toate discuţiile astea despre pensii şi salarii sunt cu susul în jos. Sunt pe dos. Mai întâi, peste an, majorăm tot ce putem. Salariile bugetarilor, că oameni sunt şi ei, salariile înalţilor demnitari, că sunt şi ei în mare nevoie, salariile personalului de la Parlament, instituim pensii speciale banane pentru senatori şi deputaţi, dar şi pentru aleşii locali şi alte chestii de genul ăsta. La urmă, tragem linie şi băgăm de seamă cu nu mai rămâne mai nimic pentru pensionari (un amărât de cinci la sută) şi chiar nimic pentru cei peste un milion de angajaţi care lucrează pentru salariul minim.

Pensia medie în România este de 900 lei. Dar la media asta se ajunge cu milioane de pensii de sub 700 de lei, adunate cu pensii de rezervişti din armată şi servicii, din magistratură şi din alte domenii favorizate. Salariul minim net, adică banii cu care pleacă omul acasă, după o lună de muncă, este de sub 800 de lei. Cred că nimeni nu se îndoieşte că niciun vârstnic nu poate să trăiască normal cu 700 de lei, în condiţiile în care trebuie să-şi plătească cheltuielile casei, să mănânce cât de cât şi să-şi cumpere medicamente. La fel se pune problema şi cu salariul minim. Doar că în cazul unui astfel de angajat, el trebuie să-şi plătească şi transportul şi să mănânce ceva mai consistent, fiind vorba, de cele mai multe ori, de o activitate fizică intensă.
Într-o lume normală la cap, ar trebui să ne preocupe, în primul rând, faptul că există milioane de români care se târăsc pentru a supravieţui. Sunt înglodaţi în datorii, sunt întotdeauna îngrijoraţi pentru ziua de mâine, sunt speriaţi că nu au ce da copiilor de mâncare, sunt indignaţi când văd că barosanii îşi pun lefuri şi pensii aiuritoare, în timp ce ei sunt umiliţi şi sunt trataţi, uneori, mai rău ca animalele. Salariile şi pensiile mari nu ar trebui să ne preocupe, dacă lefurile şi pensiile de la baza societăţii nu ar fi o ruşine.
Guvernanţii noştri au reuşit să atingă o astfel de “performanţă” în doar un sfert de secol. Au creat o falie enormă în societate şi au condamnat la o sărăcie lucie oameni care muncesc cinstit sau care au ajuns la o vârstă când ar trebui să poată să-şi trăiască liniştit bătrâneţile.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s