PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cum ar fi putut să intre în istorie oraşe precum Ciceu, Paşcani şi Vulcan


Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite a declasificat câteva sute de pagini cu documente care arată ţintele atacurilor armatei americane în cazul izbucnirii unui război nuclear. Suntem în anul 1956, când Războiul Rece era în floare. Armament nuclear deţinea, de o parte, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa şi, de partea cealaltă, Uniunea Sovietică şi China. Ţintele vizate de eventuale atacuri nucleare americane cuprindeau 1.100 de baze aeriene, prioritare fiind două baze aeriene din Belarus, unde se găseau bombardiere cu rază medie de acţiune, principala ameninţare în acea vreme la adresa Occidentului. Dar pe lângă acestea mai erau vizate şi peste 1.200 de loculităţi şi puncte strategice din Estul Europei, în primul rând din Moscova şi Leningrad, dar şi din celelalte ţări comuniste.

Foarte interesant este că din România apar pe lista desecretizată zilele trecute oraşele Alba Iulia, Moineşti, Paşcani, Sfîntul Gheorghe, Ciceu şi Vulcan. Oraşe care, aşa cum preconizau strategii de la Washington, ar fi urmat să fie atacate cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cât şi cu rachete balistice intercontinentale, dar de putere mai mică decât cele care vizau URSS.
Cum de atunci au trecut aproape şase decenii, e foarte greu de reconstituit atmosfera acelor vremuri. În 1956 a existat o încercare de desprindere a Ungariei de blocul sovietic, înăbuşită în sânge de trupele Armatei Roşii. Tot în 1956, pe teritoriul ţării noastre erau prezenţi în jur de 32.000 de militari sovietici, echivalentul a două divizii complete, plus unităţi de sprijin formând aproximativ o divizie. Trupele sovietice din România au fost folosite și pentru a suprima Revoluția ungară din 1956.
Dar niciodată nu s-a vorbit de prezenţa armamentului nuclear sovietic în România. Moscova nu a adus acest tip de armament în ţara noastră. Cu toate acestea, observăm că planificatorii americani vizau câteva oraşe româneşti care să fie atacate cu arme nucleare în cazul unui război total Est-Vest. Este greu de înţeles sensul strategic al unei astfel de mutări americane. Chiar dacă nu ne place, trebuie să acceptăm că un atac american de asemenea dimensiuni urmărea distrugerea completă a vieţii umane în această parte de lume, nefiind vorba de o confruntare militară în adevăratul sens al cuvântului.
Dacă acum 60 de ani americanii aveau planuri de a lichida poporul român, nu ar fi rău să ne întrebăm cam ce soartă ne-ar pregăti ruşii în cazul unui război nuclear. Şi asta în condiţiile unor evoluţii tehnologice uimitoare şi a modernizării tuturor tipurilor de arme, inclusive cele nucleare. Dacă amărăştenii din Paşcani, Ciceu şi Vulcan puteau să se trezească cu bombe nucleare în cap, cam ce ar păţi ţăranii din Deveselu şi odată cu ei noi toţi, în cazul în care ruşii s-ar simţi vizaţi de un atac iminent? Care este diferenţa, dacă va fi un meci nuclear între Rusia şi SUA, între un buget militar de 1,4 la sută şi unul de doi la sută?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s