PICĂTURA DE OTRAVĂ: Scutul de la Deveselu le dă insomnii ruşilor


Sunt aproape sigur că, printre aburii sarmalelor şi aromelor de cozonaci, o ştire va trece aproape neobservată. Dar chiar dacă ea nu încape în programele televiziunilor de ştiri, adormite de colinde şi mesaje religioase, nu înseamnă că nu există şi că, oricum o dăm noi cotită, nu are importanţă pentru ţară noastră.

Subiectul este dificil, pentru că în chestiunea asta ori eşti taxat de fan al lui Putin, ori eşti pro-american. Ca să fii doar îngrijorat şi preocupat de destinul ţării tale, e exclus. Nimeni nu te crede. Asta şi pentru că aşa am fost ameţiţi în ultimii 25 de ani. Comunişti sau anti-comunişti. Securişti sau anti-securişti. Pro-americani sau anti-americani.
După această scurtă introducere, să vedem despre ce este vorba. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, reprezintă o încălcare a Tratatului privind Forţele nucleare intermediare.
Ruşii susţin că sistemele verticale de lansare MK 41 sunt folosite de nave ale Forţelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare şi rachete de croazieră cu rază medie de acţiune de tip Tomahawk.
Zaharova a ţinut să precizeze că prezenţa acestor lansatoare la Deveselu reprezintă o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (Intermediate Nuclear Forces Treaty) de către Statele Unite.
Tratatul, semnat de Reagan şi Gorbaciov la 8 decembrie 1987, la Washington, a intrat în vigoare la 1 iunie 1988, după ratificarea sa de către parlamentele celor două ţări.
Tratatul a eliminate rachetele nucleare şi conveţionale, balistice şi de croazieră, cu lansare de la sol, cu rază intermediară de acţiune (500 – 5500 kilometri).
În iulie 2014, Statele Unite au notificat formal Rusia că ele consideră că Moscova a încălcat Tratatul prin dezvoltarea şi posesia unor arme interzise, în timp ce oficialii ruşi au numit restricţiile din document nepotrivite pentru Rusia din cauza situaţiei strategice actuale din Asia.
E limpede, deci, că atât Statele Unite cât şi Rusia nu dau doi bani pe respectarea Tratatului INF. Problema noastră este dacă baza de la Deveselu slăbeşte sau întăreşte poziţia strategică a României. Cel mai simplu răspuns este că pe timp de pace putem să credem orice, dar în caz de război, Dumnezeu cu mila.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s