PICĂTURA DE OTRAVĂ: Românii vor ca schimbarea să vină din ceruri


Cele mai populare instituţii sunt, pentru români, Armata, Jandarmeria, Pompierii, potrivit datelor unui sondaj de opinie publicat ieri. Abia pe locul al patrulea vine Biserica. Deşi vreo 98 la sută dintre români se declară credincioşi. La coada listei găsim partidele politice şi emanaţia lor, Parlamentul.

Aşa arată lucrurile la 26 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989.
Acest sondaj trebuie corelat cu un altul, care arată că majoritatea românilor cred că ţara noastră merge pe un drum greşit. Sigur că niciodată întrebarea asta nu e urmată şi de o alta, la fel de normală: cum arată drumul corect? Nimeni nu se încumetă să pună o astfel de întrebare, după cum nimeni nu se mai încumetă să facă acel top al şefilor de stat români din toate timpurile. Asta pentru că într-un astfel de clasament ar trebui trecuţi şi Ion Antonescu şi Nicolae Ceauşescu, care i-ar surclasa pe toţi ceilalţi.
Cele două sondaje pomenite duc spre concluzia că românii nu se prea împacă cu modelul de democraţie dâmboviţeană, impus de autorii loviturii de stat din decembrie. E un sistem bazat pe corupţie, furturi masive din avuţia publică, ascensiunea unor personaje dubioase, lacome şi imorale, discrepanţe uriaşe de avere, cu sărăcie extremă la un pol şi bogăţie neruşinată la celălalt. Românii au nostalgia unui sistem autoritar, de unde şi preferinţa lor pentru Armată, Jandarmerie, Pompieri şi Biserică.
Ce e mai curios e faptul că, dacă mâine ar avea loc alegeri generale, aceiaşi români ar vota, în proporţie de peste 70 la sută, pentru cele două partide direct responsabile de direcţia greşită în care merge ţara. Cum să spui că, pe de o parte, lucrurile merg din rău în mai rău şi, pe de altă parte, să visezi că salvarea va veni tot de la autorii dezastrului, e un lucru mai greu de înţeles, dar nu fără corespondent în istorie, dacă ne amintim de modul în care dominau viaţa politică liberalii şi ţărăniştii în perioada interbelică.
Până la urmă, avem ceea ce merităm şi nimic nu se va schimba dacă nu există voinţă populară. Şi nu există!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s