PICĂTURA DE OTRAVĂ – Culmea tâmpeniei: talk-show unde este desființată legea care interzice fumatul în spațiile publice


Dezbatere aberantă, în această după-amiază, pe un post de știri al cărui sediu se află pe Calea Victoriei. Cum emisiunea s-a transmis la aceeași oră cu meciul de handbal România – Polonia, bănuiesc că nu prea multă lume a preferat talk-show-ul televiziunii respective.

Așa că vom face un rezumat. O doctorițā, oftalmolog reputat, și o doamnă psiholog cu prezențe destul de dese în studiourile de televiziune, au discutat, împreună cu moderatorul, despre legea care interzice fumatul în spațiile publice. Legea, care nu va mai permite să se fumeze aproape nicăieri (cu excepția celulelor din penitenciarele de maximă siguranță și a sălilor de așteptare din aeroporturile internaționale), a fost întoarsă pe toate părțile de cele două distinse doamne, intrigate de restricții și de modul cum a ajuns să fie pusă problema fumatului în România.
Am auzit argumente absurde, dacă nu chiar prostești, împotriva prevederilor legii. Oamenii trebuie să aibă dreptul de a alege, fumătorii pot intra în sevraj, alcoolul – deși mai periculos decât tutunul, nu este interzis, proprietarii de restaurante și baruri ar trebui să aibă dreptul să decidă în privința fumatului în spațiile pe care le dețin, nu trebuie să copiem modele europene.
În România, fumătorii reprezintă sub 30 la sutā din populație. Fumatul afectează grav sănătatea, iar atunci când este practicat în spații publice, mărește considerabil probabilitatea îmbolnăvirii de cancer și de maladii cardiovasculare pentru fumătorii pasivi. Acestea sunt informații certe, care nu pot fi puse sub semnul întrebării. Restaurantele, spitalele, școlile, locurile de muncă, locurile de joacă pentru copii, clădirile publice, nu sunt spații unde accesul să se facă doar pentru fumători sau doar pentru nefumători. Iar dacă fumul de țigară conține zeci de substanțe cu efect cancerigen dovedit, e limpede că nu există cale de mijloc. Un viciu periculos pentru cei din jur nu poate fi practicat oriunde. Câți oameni trebuie să moară de cancer pulmonar, de infarct miocardic sau de atac vascular cerebral pentru a pricepe că nu putem să-i lăsăm pe fumători să ne intoxice cu argumentele lor de doi bani?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s