PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ceauşescu şi-a făcut-o cu mâna lui!


Ar fi culmea ca, pe lângă atâţia pricepuţi şi cunoscători, să ne apucăm şi noi, aici, să vă povestim varianta noastră despre ce şi cum a fost la evenimentele sângeroase din decembrie 1989.

În tot cazul, percepţia asupra întâmplărilor de atunci este alta acum, după trecerea a 26 de ani şi după ce ne-am pricopsit cu un capitalism cel puţin la fel de original cu socialismul pe care ni-l băga pe gât Tovarăşul.
Aşa că dacă vrem să înţelegem cum s-a ajuns la mitingul care a luat-o razna din ziua de 21 decembrie 1989, trebuie să ne înarmăm cu puţină răbdare şi să facem o întoarcere în timp.
În România anului 1989 era frig în case şi la serviciu, gazele şi curentul electric se întrerupeau aleatoriu, multe alimente (zahăr, ulei, făină, mălai, ouă) erau pe cartelă, altele se găseau foarte greu, mijloacele de transport în comun erau adevărate cimitire pe roţi, turnătoriile făceau parte din existenţa cotidiană. Programul de televiziune era de două ore, fiind înţesat de emisiuni propagandistice şi filme româneşti care denaturau grosolan adevărul. Mai aveam şi odioasa Cântare a României, festival de ode închinate Marelui Cârmaci.
Nu am scris încă de cozile de la magazine. Te aşezai, dar nu ştiai pentru ce. Toată lumea avea o sacoşă la purtător. Dar problema era că trebuia să ai pe cineva care să stea la aceste cozi cu orele. Erau la mare căutare bătrânii şi ţiganii, de la care te puteai aproviziona cu tot felul de minuni, desigur, la preţuri mult umflate.
Hârtia igienică era o raritate. Când aducea, se cumpăra în cantităţi mari. Uneori se vindea în stradă, direct din maşină. Cafeaua era numai cu nechezol. Salamul, cu soia. Copiii nu ştiau ce sunt acelea banane şi portocale.
La aprozar bătea vântul. Găseai pământ cu cartofi putreziţi şi ceva legume pricăjite.
La învăţământul de partid, sindicat, UTC se debitau enormităţi cu carul. Dar trebuia să le înghiţi şi, mai mult decât atât, erai părtaş pentru că erai obligat, când îţi venea rândul, să întocmeşti câte un material din cuvântările Genialului Conducător.
În fiecare clasă şi în fiecare amfiteatru te aştepta mutra zâmbitoare a lui Ceauşescu.
În provincie era mult mai rău. Magazinele erau incredibil de goale. Pe rafturi abia dacă vedeai nişte conserve de peşte. Pâinea era pe cartelă. Ceea ce însemna că, dacă veneai din alt oraş, nu puteai cumpăra nici pâine. Nici măcar la restaurant nu era cine ştie ce. De două ori pe săptămână se servea obligatoriu peşte oceanic. Camerele din hoteluri erau neîncălzite. Se întrerupea curentul chiar şi în fabrici, fără să se ţină seama de ciclurile de producţie.
Acum, dacă nu suntem intoxicaţi de tot ce am citit sau am văzut pe la televiziuni, sigur că aceste lipsuri cotidiene aveau unele motivaţii care ţin de interesul naţional. Nicolae Ceauşescu vroia să achite datoria externă foarte repede (ceea ce s-a şi întâmplat) şi România să devină o putere economică. Aşa că el distribuia foarte puţin pentru consum din produsul intern brut (sub 30 la sută, dacă ţin bine minte) şi foarte mult pentru acumulare. Adică nu aveai de nici unele, dar cel puţin vedeai că se construieşte de toate în ritm alert. Ceea ce însemna locuri de muncă şi o industrie înfloritoare.
Numai că oamenii trăiesc o singură dată. Şi nu se pot hrăni cu minciuni propagandistice. Cultul deşănţat al personalităţii lui Ceauşescu şi deformarea dementă a realităţii de către o armată de activişti care una spuneau şi alta fumau nu puteau să ducă decât la explozia din decembrie 1989.
A pune totul pe seama complotiştilor şi a serviciilor de informaţii străine (aceasta fiind teoria favorită a lui Ceauşescu şi a capilor Securităţii) este jignitor şi umilitor pentru un popor blând, adus la exasperare de o categorie de indivizi care se află şi astăzi la butoane.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s