PICĂTURA DE OTRAVĂ: Siria şi Irakul, poligoane de încercare pentru armele ruseşti şi americane


Preşedintele Vladimir Putin a făcut astăzi o aluzie destul de transparentă la posibilitatea utilizării armamentului nuclear în atacurile împotriva grupării Statul Islamic din Siria.

Ruşii au tras, ieri, cu rachete de croazieră lansate de pe un submarin din Marea Mediterană asupra poziţiilor ISIS. Rachetele respective sunt de ultimă generaţie şi pot fi echipate atât cu armament tradiţional, cât şi cu focoase nucleare.
Putin a spus, de fapt, că speră ca armele nucleare să nu fie necesare pentru înfrângerea Statului Islamic.
În realitate, ca şi în atâtea alte ocazii, Rusia şi Statele Unite folosesc războaiele externe pentru a-şi verifica armele. Acum, Siria şi Irakul, unde Statul Islamic deţine suprafeţe întinse, sunt un poligon de încercare pentru producătorii de arme din Rusia şi SUA. Evident că aceste bombardamente omoară şi civili neimplicaţi în lupte. Asta pentru că una din tacticile jihadiştilor ISIS este de a se amesteca intenţionat cu civilii, utilizând case, spitale şi şcoli ca depozite de armament sau ca rampe de lansare a rachetelor individuale, foarte eficiente împotriva tancurilor şi avioanelor.
Dar Rusia şi America nu vor să se implice la sol, pentru a nu avea pierderi umane. Ele preferă să sprijine fie armata lui Bashar al-Assad, în primul caz, fie grupări insurgente moderate, în al doilea caz. Problema este că aceste forţe nu par a avea forţa necesară pentru a învinge Statul Islamic şi, pe deasupra, mai sunt măcinate şi de lupte între ele. Sunt destui experţii care susţin că fără implicarea la sol a ruşilor şi americanilor războiul nu va putea fi câştigat.
În acest caz, care este consecinţa bombardamentelor? Continuă, în ritm accelerat, migraţia locuitorilor din Siria şi Irak. Tot mai multe zone au devenit de nelocuit. Pământul nu mai poate fi cultivat, fabrici şi uzine nu există, nu se fac investiţii. Şi, ca un bonus, nici nu ştii când te trezeşti cu o bombă în cap sau cu atentat sinucigaş. Migraţie înseamnă, pe de o parte, oameni exasperaţi de război, dar şi militanţi islamici, ascunşi printre ei, care sunt dispuşi la orice pentru a-şi răzbuna camarazii sau familiile pierdute. Unii nu sunt nici măcar ascunşi. Pentru că e vorba de mii de luptători tineri, cu cetăţenie europeană, care se întorc pe bătrânul continent mai înrăiţi decât au plecat. Cum pot fi ţinuţi sub supraveghere mii de oameni, mai ales că ei nu sunt neapărat organizaţi în celule, ci sunt decişi să acţioneze pe baza convingerilor dobândite în anii de război din Siria şi Irak? Răspunsul cel mai corect este că atentatele vor continua, fiind imposibil de prevenit sută la sută. Şi dacă marile puteri amână o intervenţie terestră, din diverse considerente, balamucul va merge mai departe, spre disperarea europenilor care nu-şi vor mai putea duce viaţa aşa cum erau obişnuiţi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s